Jednoduchá polievka s krúpami a krehkým mäskom, ktorá je skvelá do zimných mesiacov, alebo keď vás prepadne nejaký ten zákerný bacillus.
Čo budeme potrebovať
- 600 ml vody
- 250 g celých ovsených krúp
- 15 ml olivového oleja
- 350 g cibule (nakrájané)
- 240 g zeleru (nakrájaného)
- 170 g mrkvy (nakrájané)
- 240 g cukety (nakrájané na kocky)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 1 l kuracieho vývaru
- 470 g vareného kurčaťa (nakrájaného)
- 240 g zelených fazuliek
- 10 g čerstvého tymiánu (nasekaného)
- Lyžička soli
- Konzerva nakrájané paradajky
- 240 g mrazeného hrášku
- 70 g čerstvej bazalky (nasekané)
Postup
- Zmiešame vodu a krúpy vo veľkom hrnci a zmes privedieme do varu
- Znížime teplotu a varíme 45 minút, kým krúpy nezmäknú
- Krúpy zlejeme a necháme bokom odkvapkať
- V hrnci si zohrejeme olej na stredne vysokú teplotu
- Pridáme cibuľu, zeler a mrkvu
- Zeleninu restujeme 8 minút, kým nezmäkne
- Pridáme cuketu a cesnak a restujeme ďalšie 2 minúty
- Pridáme uvarené krúpy, vývar a zvyšné ingrediencie, okrem hrášku a bazalky
- Krúpovú polievku privedieme do varu
- Znížime teplotu a varíme ďalších 10 minút
- Nakoniec vmiešame hrášok a bazalku
Pokiaľ mäso chceme úplne vynechať a uvariť si krúpovú polievku bez mäsa, nahradíme kurací vývar zeleninovým a zvýšime množstvo zeleniny o ½.
Táto polievka skvele zasýti aj ako hlavný chod. Pokiaľ by ste ale mali pocit, že pre vašich jedákov to nebude dostačujúce, pripravte k nej jeden (alebo viac) z týchto receptov na slané plnené pečivo .