Tento recept na polievku z krúp vám zaberie 2 dni, ale naozaj sa to oplatí! Vďaka dlhému vareniu a namáčaniu bude vývar silný, mäso krehké a krúpy mäkučké. Prvý deň varíme mäso, aby bol vývar hotový. Jačmenné krúpy cez noc namáčame do vody. Druhý deň stačí nakrájať zeleninu a všetko dusiť asi 30 minút a výživná polievka je hotová.
Čo budeme potrebovať
- 500 g ovaru
- 1,5 litra vody
- 200 g jačnej krupice
- 3 ks mrkvy
- Cibuľa
- Lyžička celého čierneho korenia
- 3 ks bobkový list
- Kvaka
- Koreň petržlenu
- Koreň zeleru
- Pór
Postup
- Do hrnca vložíme ovar spolu s celým čiernym korením, nahrubo nakrájanou cibuľou a bobkovými listami
- Zalejeme ho studenou vodou tak, aby ovar bol úplne zakrytý
- Vodu uvedieme do varu a potom teplotu vypneme a ovar necháme 2-3 hodiny lúhovať
- Teraz je mäso tak krehké, že sa rozpadá
- Bravčový ovar vyberieme a nakrájame ho na malé kocky
- Vývar necháme vychladiť a uložíme ho do chladničky do druhého dňa
- Jačmenné krúpy prepláchneme v sitku a dáme do nádoby s dvojnásobným množstvom vody ako je hmotnosť krúp
- Nádobu vložíme do chladničky, kde ju cez noc necháme
- Všetku zeleninu umyjeme, lúpeme a nakrájame na malé kocky
- Vývar s mäsom nalejeme do hrnca a zvoľna ho začneme ohrievať
- Pridáme zeleninu
- Krúpy z jačmeňa precedíme a pridáme do hrnca
- Polievku s krúpami privedieme do varu a varíme asi 30 minút a večera je hotová
- Polievku podávame s chlebom a maslom