Mnohí z vás možno poznajú tartaletku so sladkou náplňou a ako dezert. V tomto prípade sme cesto naplnili lahodným syrom, cibuľkou, cuketou a hráškom. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na jej slanú verziu.
Čo budeme potrebovať
Na náplň
- 375 g ricotty
- 200 g rukoly
- 3 celé vajcia
- 2 jarné cibuľky (nakrájaných)
- 50 g parmezánu (nastrúhaného)
- Zväzok nakladanej špargle (nakrájaný na tenké plátky)
- 6 malých cukiet (nakrájané na plátky)
- 60 g mrazeného hrášku
- Lyžica olivového oleja
- ½ lyžice balzamikového octu
Na cesto
- 300 g hladkej múky
- 40 g parmezánu (nastrúhaného)
- 150 g masla
- Vajcia
Postup
- Na cesto pridáme do väčšej misy múku, parmezán, maslo a štipku soli
- Ručne alebo v kuchynskom robote zmes na cesto začneme spracovávať
- Cesto by štruktúrou malo pripomínať žmolenku/strúhanku
- Pridáme vajcia a lyžicu vody
- Zapracovávame, kým nevznikne jednotná guľa cesta
- Cesto prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme oddýchnuť do chladničky aspoň na 20 minút
- Medzitým zapneme rúru na 190 stupňov
- Do robota vložíme ricottu, rukolu, vajcia, jarnú cibuľku 40 g parmezánu
- Mixujeme, kým sa ingrediencie nespoja
- Na pomúčenej pracovnej ploche si rozvaľkáme cesto
- Cesto potom vložíme do zapekacej misy alebo formy, ktorá je vyložená papierom na pečenie
- Kúsky cesta by mali ľahko presahovať okraje formy
- Na cesto nanesieme ricottovú zmes a pridáme nakrájanú cuketu
- Okraje zarovnáme s formou a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom
- Tartaletku posypeme parmezánom a dáme na 5-10 minút odpočinúť do chladničky
- Potom tartaletku vložíme do rúry a pečieme 35-40 minút, kým cesto nezezlátne a nie je chrumkavé a prepečené
- V mise sa medzitým zmiešame špargľu, hrášok, olej a ocot
- Pred podávaním tartaletku touto zmesou posypeme a podávame