Ako vždy ani tentoraz sme nezabudli pridať dva sladké recepty z ricotty pre naše maškrtné jazýčky. Vyskúšajte krémový cheesecake alebo krehký jahodový koláč ako sladkú bodku za dlhým pracovným dnom alebo si ich upečte len tak pre radosť.
Čo budeme potrebovať
Na náplň
- 400 g čerstvej ricotty
- 3 vajcia
- 150 g práškového cukru
- 250 g smotanového syra
- 60 g kyslej smotany
- Lyžica vanilkového extraktu
- 2 lyžičky škorice
- 2 lyžice cukru kryštál
Na kruste
- 200 g masla
- 110 g práškového cukru
- Vajcia
- 2 lyžice kyslej smotany
- Lyžica vanilkového extraktu
- 350 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
Postup
- Ricottu vložíme do sita a necháme ju aspoň hodinu odkvapkať
- Na kruste spoločne prehnite maslo a cukor
- Potom pridáme vajcia, kyslú smotanu a vanilku
- Všetko spolu premiešame
- Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a premiešame, kým sa všetko spoločne nespojí
- Keď máme hotové cesto, preložíme ho na pomúčenú pracovnú plochu a vytvarujeme guľu
- Tú si rozdelíme na 3 rovnako veľké časti, tie zabalíme do potravinárskej fólie a umiestnime na 30 minút do chladničky
- Rúru si medzitým predhrejeme na 180 stupňov
- Tortovú formu si vymastíme maslom
- Prvé cesto na kruste si vyvaľkáme medzi dvoma listami papiera na pečenie
- To potom vložíme na dno tortovej formy a okrájame ho podľa nej
- Takto upravené cesto vložíme na 5 minút do mrazničky, aby stuhlo
- Zvyšné dve časti cesta taktiež vyvaľkáme medzi dvoma listami papiera na pečenie
- Jeden plát nakrájame na pruhy, ktorými vyplníme strany tortovej formy
- Toto cesto zľahka zatlačíme do cesta, ktoré tvorí základ
- Vložíme do chladničky a chladíme, kým krusta nebude potreba
- Posledný rozvaľkaný plát cesta vložíme taktiež do chladničky
- Na ricottovú náplň ušľaháme vajcia s 2 lyžicami cukru
- Vedľa v mise si zmiešame smotanový syr, kyslú smotanu a zvyšný cukor
- Šľaháme približne 4 minúty, kým sa cukor nerozpustí
- Potom pridáme odkvapkanú ricottu, vanilku, prilejeme vaječnú zmes a prešľaháme
- Tortovú formu s vychladenou krustou naplníme ricottovou zmesou a tú prikryjeme posledným plátom vyvaľkaného cesta
- Orežeme prebytočné pečivo a potrieme ho rozšľahaným vajcom
- Takto pripravený koláč dáme na ďalších 30 minút do chladničky
- Potom tortovú formu preložíme do rúry a pečieme 45 minút na 160 stupňov
- Rúru potom vypneme a necháme ju s otvorenými dvierkami vychladnúť (koláč nevyberáme)
- Potom koláč umiestnime do chladničky a cez noc ho necháme oddýchnuť
- Druhý deň si pred podávaním zmiešame škoricu s cukrom a tým cheesecake presypeme