Broskyňový koláč

Broskyňový koláč

Koláč ako od babičky s krehkou maslovou krustou. Postup nie je vôbec zložitý, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Naopak je to len pár krokov, ktoré povedú k príprave toho najchutnejšieho koláča, aký ste kedy jedli.

Ingrediencie

Na cesto:

  1. 300 g hladkej múky
  2. 170 g masla z chladničky (nakrájaného na kocky)
  3. 1 lyžička soli
  4. 2 žĺtky
  5. 1 lyžička jablčného octu
  6. 200 ml studenej vody
  7. štipku cukru kryštál

Na náplň:

  1. 6 – 8 zrelých broskýň (ošúpaných a nakrájaných na plátky)
  2. 2 lyžice citrónovej šťavy
  3. 250 g cukru kryštál
  4. 30 g hladkej múky
  5. štipka muškátového orieška

Postup

  1. V mise zapracujte múku, maslo a soľ.
  2. Cesto spracovávajte rukami alebo v kuchynskom robote.
  3. Cesto by štruktúrou malo pripomínať hrubú múku s kúskami masla.
  4. Do vedľajšej misy pridajte 1 žĺtok, ocot a trochu studenej vody a suroviny zmiešajte.
  5. Touto zmesou cesto pokvapkajte a jemne spolu premiešajte.
  6. Cesto by sa nemalo mrviť, ak tomu tak ich pridajte trochu vody.
  7. Cesto vyberte z misy a na pomúčenej pracovnej ploche ho prepracujte do bochníka.
  8. Bochník nožom rozdeľte na 2 približne rovnaké kusy.
  9. Tie dajte do chladničky na 60 minút odpočinúť.
  10. Rúru si medzitým predhrejte na 200 stupňov Celzia a pripravte si náplň do koláča.
  11. Nakrájané broskyne zmiešajte so šťavou z citróna, cukrom a múkou.
  12. Broskyňovú zmes dobre premiešajte.
  13. Uležané cesto vyberte z chladničky a vyvaľkajte ho na veľkosť formy.
  14. Jednu polovicu cesta natlačte do formy a navrstvite na ňu broskyne.
  15. Broskyne posypete muškátovým orieškom.
  16. Navrch broskýň dajte druhú časť vyvaľkaného cesta.
  17. Okraje orežte a navlhčite studenou vodou.
  18. Do cesta urobte niekoľko zárezov, aby z koláča mohla odchádzať para.
  19. Okraje koláča potrite žĺtkom.
  20. Koláč pečte 15 minút na 200 stupňov.
  21. Potom znížte teplotu na 180 stupňov a pečte ďalších 45 minút, kým cesto nie je zlatisté.
Ovocný koláč s maslovou krustou servírovaný na tanieriku.
www.bunnyswarmoven.net

Vyskúšajte aj naše ďalšie najlepšie recepty na koláče z broskýň , po ktorých sa budete olizovať!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.