Vynikajúci džem z broskýň a zázvoru, ktorý perfektne vyváža sladkosť broskýň, si obľúbite! Uchovajte si ho na horšie časy.
Ingrediencie
- 900 g čerstvých broskýň
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 a 1/2 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 2 lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru
Postup
- Priveďte do varu veľký hrniec s vodou a naplňte veľkú misu do polovice studenou vodou a ľadom.
- Na spodnej strane každej broskyne označte plytké „x“.
- Keď sa voda varí, pridajte broskyne a nechajte 45 sekúnd povariť.
- Vyberte broskyne z horúcej vody a okamžite ich vložte do ľadového kúpeľa.
- Keď sú dostatočne vychladnuté na manipuláciu (malo by to trvať len minútu), vyberte ich z ľadového kúpeľa a olúpte.
- Odstráňte kôstky a nahrubo broskyne nasekajte.
- Vložte broskyne do veľkého hrnca s ťažkým dnom a premiešajte s citrónovou šťavou.
- Varte na strednom plameni za občasného miešania a pomocou lyžice rozdrvte časť ovocia, kým broskyne nezmäknú a nepustia šťavu, 13 až 15 minút.
- Pridajte cukor, citrónovú kôru a zázvor a premiešajte.
- Zvýšte teplotu na stredne vysokú a priveďte zmes do varu.
- Varte za častého miešania 5 minút.
- Znížte teplotu na stredne nízku a za občasného miešania varte, kým džem nezhustne, 30 minút až 1 hodinu v závislosti na broskyniach.
- Odstráňte z ohňa, preneste do pohárov a pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.
Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na zaváranie broskýň a doprajte si skvelú náladu a „no stress“ kedykoľvek chcete.