Valašský tvarohový frgál

Valašský tvarohový frgál

Úplne skvele dochutená tvarohová náplň v tomto koláči vám urobí deň hneď lepším.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 80 g práškového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 40 g droždia
  • 50 ml oleja
  • 125 g Hery
  • Citrónová kôra

Na potretie

  • Vajcia (rozšľahané)
  • 100 ml mlieka
  • 50 g masla (rozohriateho)
  • 15 g vanilkového cukru
  • Rum (podľa chuti)

Na náplň

  • 1 kg tvarohu
  • 240 g práškového cukru
  • 100 g vanilkového cukru
  • 4 žĺtky
  • 150 g hrozienok
  • 1 dl rumu
  • 50 g vanilkového pudingu
  • 2 lyžice citrónovej kôry
  • Muškátový oriešok (nastrúhaný)

Postup

  • Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
  • Na cesto si do menšej misky rozdrobíme droždie, pridáme trochu múky a cukru
  • Droždie zalejeme trochou teplého mlieka
  • Misku uložíme na teplé miesto a necháme vzísť kvások
  • Medzitým si do veľkej misy pripravíme preosiatu hladkú múku, vajcia, soľ, cukor, kôru z citróna, zmäknutú Heru a vlažné mlieko
  • Keď je kvások hotový vlejeme ho do múčnej zmesi
  • Začneme zapracovávať cesto
  • Keď je cesto vypracované, prikryjeme ho utierkou na uložíme na teplé miesto
  • Cesto takto necháme kysnúť aspoň hodinu
  • Medzitým si pripravíme tvarohovú náplň
  • Na tú si vo veľkej mise zmiešame všetky suroviny a vypracujeme krémovú a hladkú náplň
  • Keď nám cesto vykysne, rozdelíme ho na približne dve rovnako veľké časti
  • Tie potom vyvaľkáme do tvaru veľkého koláča s asi centimetrovým okrajom
  • Na každý koláč pridáme približne 400 g pripravenej náplne
  • Náplň pomocou stierky rovnomerne po celej ploche koláča rozotrieme
  • Okraje potrieme vyšľahaným vajcom
  • Takto pripravený koláč necháme ešte asi 30 minút dokysnúť a potom ho preložíme do rúry
  • Pečieme tak dlho, kým okraje koláča nie sú zlatisté
  • Po upečení ešte teplé okraje frgálu potrieme mliekom
  • Nakoniec zmiešame rozohriate maslo s vanilkovým cukrom a rumom
  • Maslovou zmesou frgál prelejeme a môžeme podávať
Moravský koláč plienený sladkým tvarohom.
Zdroj: fresh.iprima.cz

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.