Pokiaľ trpíte záplavou čučoriedok z vašej záhradky, nie je nič lepšie ako si upiecť nejakú sladkosť, ako napríklad tento tradičný moravský koláč.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 g polohrubej múky
- 125 ml mlieka (vlažného)
- 75 g masla
- 20 g droždia
- 40 g cukru
- Žĺtok
Na náplň
- 300 g čučoriedok
- 250 g tvarohu
- Žĺtok
- Vanilkový cukor
Na posýpku
- 80 g masla (zmäknutého)
- 100 g cukru
- 100 g hrubej múky
Na potretie
- Lyžica rumu
- 50 g masla (rozpusteného)
Postup
- Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov
- Do misy si preosejeme múku so štipkou soli
- V múke urobíme jamku, do ktorej nalejeme teplé mlieko
- Pridáme nadrobené droždie a lyžičku cukru
- Zamiešame, prikryjeme a necháme vzísť, na teplom mieste, kvások
- Keď je kvások hotový, pridáme k nemu zvyšný cukor, zmäknuté maslo, žĺtok a vypracujeme cesto
- Cesto musí byť hladké a nesmie lepiť
- Misu s cestom zakryjeme, prenesieme na teplé miesto a necháme kysnúť.
- Medzitým si pripravíme náplň, posýpku a zmes na potretie frgálu
- Rozpustené maslo zmiešame s rumom a dáme bokom
- Tvaroh si vyšľaháme so žĺtkom a vanilkovým cukrom
- Čučoriedky umyjeme, očistíme a vysušíme
- Na posýpku spoločne pokrčíme zmäknuté maslo, múku a cukor
- Keď je cesto dostatočne vykysnuté, tak ho preložíme na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme ho do tvaru koláča
- Na koláč najskôr navrstvíme tvarohovú náplň, ktorú stierkou rovnomerne rozotrieme
- Potom pridáme čučoriedky a nakoniec frgál zasypeme posýpkou
- Koláč preložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 30 minút, kým jeho okraje nezozlátnu
- Ešte horúci frgál po obvode potrieme pripravenou zmesou masla a rumu