Frgál s hruškovou náplňou

Frgál s hruškovou náplňou

Na tomto recepte je asi najzaujímavejšie, že jeho náplň nie je z čerstvého ovocia, pretože vodnatosť hrušiek to nedovoľuje, preto sa používajú sušené hrušky.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 500 g polohrubej múky
  • 75 g práškového cukru
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 40 g droždia
  • 125 g masla
  • 2 žĺtky
  • Kôra z 1 citróna
  • 2 lyžice cukru krupice
  • Štipka soli
  • Vajcia (rozšľahané)

Na náplň

  • 450 g sušených hrušiek
  • 250 g práškového cukru
  • 2 lyžice rumu
  • Lyžička škorice
  • Vanilkový cukor
  • Strúhanku

Na posýpku

  • 50 g masla (zmäknutého)
  • 60 g hrubej múky
  • 60 g cukru krupica

Na potretie

  • Vajcia
  • 50 g masla (rozpusteného)
  • Lyžica vanilkového cukru
  • Lyžica rumu
  • 3 lyžice mlieka

Postup

  • Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
  • Do veľkej misy si preosejeme hladkú múku so soľou
  • Vytvoríme jamku, do ktorej pridáme lyžičku cukru, nalámané droždie a trochu vlažného mlieka
  • Vidličkou spolu premiešame
  • Misu prikryjeme a dáme na teplé miesto odpočívať
  • Za 10 minút by nám mal vzísť kvások
  • Keď je kvások hotový do misy pridáme zvyšok cukru, žĺtok, kôru, nakrájané zmäknuté maslo a mlieko
  • Ingrediencie zarobíme a vznikne nám hladké cesto
  • Misu opäť prikryjeme utierkou a po dobu jednej hodiny cesto necháme kysnúť.
  • Medzitým si pripravíme hruškovú náplň, posýpku a polevu
  • Sušené hrušky si rozomelieme v kuchynskom robote
  • Potom pridáme všetky zvyšné ingrediencie, vrátane rumu a premiešame
  • Ak bude potrebné pridajte strúhanku na zahustenie hruškovej náplne
  • Na posýpku spoločne prepracujeme maslo, múku a cukor a vnikne sypká zmes
  • Na polevu zmiešame vanilkový cukor, rum, mlieko a dáme bokom
  • Vykysnuté cesto ľahko prepracujeme na pomúčenej pracovnej ploche
  • Rozdelíme ho na dva bochníky, ktoré potom vyvaľkáme do tvaru koláča
  • Po celej ich ploche rozotrieme hruškovú náplň, ale necháme si asi centimetrový okraj
  • Hruškovú náplň posypeme posýpkou a okraje potrieme rozšľahaným vajcom
  • Potom necháme frgály ešte chvíľu v pokoji nakysnúť a prenesieme ich do predhriatej rúry
  • Koláče pečieme zhruba 30 minút, kým okraje nie sú zlatisté
  • Po upečení okraja potrieme mliekom a náplň pokvapkáme zmesou mlieka, vanilkového cukru a rumu

Sušené hrušky nemusíte ani kupovať, ale rovno si ich vyrobiť doma s domácou sušičkou ovocia. Pokiaľ o nej premýšľate, pozrite sa na tieto recenzie na sušičky ovocia a vyrobte si vlastné hruškové krížalky.

Moravský sladký koláč plnený hruškami a posýpkou.
Zdroj: valachy.sk

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.