Na tomto recepte je asi najzaujímavejšie, že jeho náplň nie je z čerstvého ovocia, pretože vodnatosť hrušiek to nedovoľuje, preto sa používajú sušené hrušky.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 500 g polohrubej múky
- 75 g práškového cukru
- 250 ml vlažného mlieka
- 40 g droždia
- 125 g masla
- 2 žĺtky
- Kôra z 1 citróna
- 2 lyžice cukru krupice
- Štipka soli
- Vajcia (rozšľahané)
Na náplň
- 450 g sušených hrušiek
- 250 g práškového cukru
- 2 lyžice rumu
- Lyžička škorice
- Vanilkový cukor
- Strúhanku
Na posýpku
- 50 g masla (zmäknutého)
- 60 g hrubej múky
- 60 g cukru krupica
Na potretie
- Vajcia
- 50 g masla (rozpusteného)
- Lyžica vanilkového cukru
- Lyžica rumu
- 3 lyžice mlieka
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Do veľkej misy si preosejeme hladkú múku so soľou
- Vytvoríme jamku, do ktorej pridáme lyžičku cukru, nalámané droždie a trochu vlažného mlieka
- Vidličkou spolu premiešame
- Misu prikryjeme a dáme na teplé miesto odpočívať
- Za 10 minút by nám mal vzísť kvások
- Keď je kvások hotový do misy pridáme zvyšok cukru, žĺtok, kôru, nakrájané zmäknuté maslo a mlieko
- Ingrediencie zarobíme a vznikne nám hladké cesto
- Misu opäť prikryjeme utierkou a po dobu jednej hodiny cesto necháme kysnúť.
- Medzitým si pripravíme hruškovú náplň, posýpku a polevu
- Sušené hrušky si rozomelieme v kuchynskom robote
- Potom pridáme všetky zvyšné ingrediencie, vrátane rumu a premiešame
- Ak bude potrebné pridajte strúhanku na zahustenie hruškovej náplne
- Na posýpku spoločne prepracujeme maslo, múku a cukor a vnikne sypká zmes
- Na polevu zmiešame vanilkový cukor, rum, mlieko a dáme bokom
- Vykysnuté cesto ľahko prepracujeme na pomúčenej pracovnej ploche
- Rozdelíme ho na dva bochníky, ktoré potom vyvaľkáme do tvaru koláča
- Po celej ich ploche rozotrieme hruškovú náplň, ale necháme si asi centimetrový okraj
- Hruškovú náplň posypeme posýpkou a okraje potrieme rozšľahaným vajcom
- Potom necháme frgály ešte chvíľu v pokoji nakysnúť a prenesieme ich do predhriatej rúry
- Koláče pečieme zhruba 30 minút, kým okraje nie sú zlatisté
- Po upečení okraja potrieme mliekom a náplň pokvapkáme zmesou mlieka, vanilkového cukru a rumu
Sušené hrušky nemusíte ani kupovať, ale rovno si ich vyrobiť doma s domácou sušičkou ovocia. Pokiaľ o nej premýšľate, pozrite sa na tieto recenzie na sušičky ovocia a vyrobte si vlastné hruškové krížalky.