Moravský orechový frgál

Moravský orechový frgál

Pre milovníkov orechov máme aj tento špeciálny recept na frgál s orechovou náplňou. Úžasne krémová náplň v kombinácii s nadýchaným kysnutým cestom je niečo čo si nemôžete nechať v žiadnom prípade ujsť.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g hrubej múky
  • 30 g droždia
  • 125 g masla (rozpusteného)
  • 150 ml mlieka (teplého)
  • 60 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • Štipka soli

Na pomazanie

  • Žĺtok
  • 50 g masla (rozpusteného)
  • 50 ml rumu

Na náplň

  • 150 ml smotany
  • 60 g cukru
  • 220 g vlašských orechov
  • Šťava z ½ pomaranča

Postup

  • Rúru predhrejeme na 180 stupňov
  • Na kvások si do teplého mlieka zamiešame cukor a 100 g hladkej múky
  • Rozdrobíme droždie a zmes dáme na teplé miesto a necháme na teplom mieste vzísť kvások
  • Keď máme kvások hotový pridáme k nemu žĺtky, rozpustené maslo, obe múky a štipku soli
  • Ručne si cesto zarobíme
  • Cesto by malo byť tuhšie, ale vláčne
  • Vytvarujeme bochník, ktorý umiestnime do misy, ktorú prikryjeme utierkou a dáme ho na teplé miesto kysnúť.
  • Cesto necháme kysnúť, aspoň hodinu, aby zdvojnásobilo svoj objem
  • Medzitým sa pripravíme orechovú náplň do frgálu
  • Nalejeme si smotanu do hrnca a zahrievame
  • Prisypeme cukor a zmes privedieme do varu
  • Keď je cukor rozpustený, tak prisypeme namleté orechy
  • Intenzívne miešame asi 2 minúty, kým zmes nezhustne, potom prilievame pomarančovú šťavu a odstavíme bokom
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice
  • Cesto rozvaľkáme do tvaru koláča a prenesieme ho na plech na pečenie
  • Asi centimetrovým okrajom najskôr potrieme žĺtkom
  • Nanesieme náplň a rovnomerne ju po celom povrchu frgálu rozotrieme
  • Koláč necháme takto ešte pár minút odpočívať, aby ešte nakyslo.
  • Potom frgály dávame do rúry a pečieme približne 20 minút
  • Hotový ešte horúci frgál pokvapkáme zmesou rozpusteného masla a rumu
Kysnutý koláč plnený orechovou zmesou.
Zdroj: apetitonline.cz

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.