Frgál so slivkovým lekvárom

Frgál so slivkovým lekvárom

Že sliviek nie je nikdy dosť? Potom si ich pridajte aj na tento lahodný valašský koláč a upečte si ho so slivkovým lekvárom. Slivkový lekvár a perník je kombinácia, ktorá neklame.

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 500 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g masla
  • 50 g cukru krupica
  • 250 ml mlieka
  • 20 g droždia
  • 2 žĺtky
  • štipka soli

Na náplň

  • 250 g lekváru
  • 50 ml rumu
  • 40 g perníka (mletého)
  • Lyžička perníkového korenia

Na posýpku

  • 110 g hrubej múky
  • 55 g masla (zmäknutého)
  • 55 g cukru krupica
  • Štipka soli

Na dokončenie

  • 200 g masla (rozpusteného)
  • Rum
  • 50 g perníka (nastrúhaného)

Postup

  • Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
  • Vo väčšej mise zmiešame rozdrobené droždie s vlažným mliekom a na teplom necháme vzísť kvások
  • Keď je kvások hotový pridáme doň zvyšné ingrediencie na cesto
  • Začneme zapracovávať cesto, ktoré je hladké a mäkké
  • Misu s cestom prikryjeme a necháme ho na teplom mieste nakysnúť
  • Medzitým si na lekvárovú náplň zmiešame lekvár, rum, perníkové korenie a perník
  • Náplň zmiešame, kým nie je jednotná a hladká
  • Na posýpku si zmiešame všetky potrebné ingrediencie a vypracujeme sypkú zmes
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na niekoľko dielov, ktoré na pomúčenej ploche rozvaľkáme
  • Cesto prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie
  • Centimetrové okraje koláča potrieme rozpusteným maslom
  • Na takto pripravené cesto nanesieme a rovnomerne rozotrieme lekvárovú náplň
  • Celý koláč posypeme posýpkou
  • Kým frgál umiestnime do rúry, tak ho ešte necháme aspoň 30 minút nakysnúť
  • Koláč v rúre pečieme 8-10 minút
  • Ihneď po vybratí z rúry frgál pokvapkáme zmesou rozpusteného masla a rumu
  • Posypeme nastrúhaným perníkom a počkáme až vychladnú
Moravský koláč s posýpkou a slivkovým lekvárom.
Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.