Že sliviek nie je nikdy dosť? Potom si ich pridajte aj na tento lahodný valašský koláč a upečte si ho so slivkovým lekvárom. Slivkový lekvár a perník je kombinácia, ktorá neklame.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 500 g hladkej špaldovej múky
- 100 g masla
- 50 g cukru krupica
- 250 ml mlieka
- 20 g droždia
- 2 žĺtky
- štipka soli
Na náplň
- 250 g lekváru
- 50 ml rumu
- 40 g perníka (mletého)
- Lyžička perníkového korenia
Na posýpku
- 110 g hrubej múky
- 55 g masla (zmäknutého)
- 55 g cukru krupica
- Štipka soli
Na dokončenie
- 200 g masla (rozpusteného)
- Rum
- 50 g perníka (nastrúhaného)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Vo väčšej mise zmiešame rozdrobené droždie s vlažným mliekom a na teplom necháme vzísť kvások
- Keď je kvások hotový pridáme doň zvyšné ingrediencie na cesto
- Začneme zapracovávať cesto, ktoré je hladké a mäkké
- Misu s cestom prikryjeme a necháme ho na teplom mieste nakysnúť
- Medzitým si na lekvárovú náplň zmiešame lekvár, rum, perníkové korenie a perník
- Náplň zmiešame, kým nie je jednotná a hladká
- Na posýpku si zmiešame všetky potrebné ingrediencie a vypracujeme sypkú zmes
- Vykysnuté cesto rozdelíme na niekoľko dielov, ktoré na pomúčenej ploche rozvaľkáme
- Cesto prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie
- Centimetrové okraje koláča potrieme rozpusteným maslom
- Na takto pripravené cesto nanesieme a rovnomerne rozotrieme lekvárovú náplň
- Celý koláč posypeme posýpkou
- Kým frgál umiestnime do rúry, tak ho ešte necháme aspoň 30 minút nakysnúť
- Koláč v rúre pečieme 8-10 minút
- Ihneď po vybratí z rúry frgál pokvapkáme zmesou rozpusteného masla a rumu
- Posypeme nastrúhaným perníkom a počkáme až vychladnú