Inak známe ako jogurtovo-uhorková omáčka, ktorá nesmie chýbať v žiadnej gréckej reštaurácii. Táto omáčka sa vyrába veľmi jednoducho z jogurtu, scedené uhorky, olivového oleja, čerstvých byliniek, cesnaku, citrónovej šťavy a soli. Je to osviežujúci dip alebo nátierka, ktorá sa dá jesť samostatne len s pita chlebom alebo ako príloha k rôznym gréckym pokrmom. Na ďalšiu inšpiráciu kam túto krémovú uhorkovú omáčku použiť, hľadajte nižšie v tomto článku!
Čo budeme potrebovať
- 500 g nastrúhanej uhorky (nahrubo)
- 375 g gréckeho jogurtu
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 stredný strúčik cesnaku (prelisovaný)
- ½ lyžičky jemnej morskej soli
Postup
- Uhorku si na strúhadle nastrúhame
- Potom z nej vytlačíme všetku prebytočnú vodu
- Vytlačenú uhorku presunieme do servírovacej misy
- Pridáme jogurt, olivový olej, kôpor, citrónovú šťavu, cesnak a soľ
- Miešame, aby sa ingrediencie premiešali
- Zmes necháme 5 minút odležať, aby sa chute prepojili
- Ochutnáme a pridáme ďalší nasekaný kôpor, citrónovú šťavu a soľ, ak je to potrebné
- Tzatziki podávame ihneď alebo ich umiestnime do chladničky pre neskoršie použitie
- Zvyšné tzatziki vydržia v chlade asi 4 dni
Dobrého, kvalitného a zdravého jedla nie je nikdy dosť! Grécka kuchyňa je svojou ľahkosťou preslávená, a preto preskúmajte a vyskúšajte aj ďalšie recepty gréckej kuchyne , ktoré si bezpochyby tiež vychutnáte!