Krémová tradičná grécka omáčka s kyslou smotanou používa len jednoduché ingrediencie a kombinácie, ako je grécky jogurt, kyslá smotana a čerstvá citrónová šťava.
Čo budeme potrebovať
- Veľká uhorka (ošúpaná a nastrúhaná)
- 120 ml gréckeho jogurtu
- 120 ml kyslej smotany
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy (čerstvo vylisované)
- 2 strúčiky cesnaku
- 30 g kôpru (čerstvý, jemne nasekaný)
Postup
- Uhorku olúpeme, aby sme odstránili väčšinu šupky
- Rozrežeme a pomocou lyžice odstránime semienka
- Uhorku nastrúhame pomocou strúhadla s veľkými otvormi
- Prebytočnú vlhkosť z uhorky odstránime tak, že ju vytlačíme zabalenú v kuchynskej utierke alebo ju vytlačíme ručne
- V malej miske zmiešame jogurt, kyslú smotanu, olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak a kôpor
- Pridáme uhorku a premiešame
- Tzatziki podávame s čerstvou zeleninou alebo pita chlebom.
Jahňacie souvlaki
1 kg jahňacieho stehna alebo pliecka (nakrájané na kocky)
80 ml olivového oleja
2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
Šťava z 1 citróna
2 červené cibule (nakrájané nahrubo)
Lyžička sušeného gréckeho oregana
Lyžička sušeného tymiánu
½ lyžičky údené sladkej papriky
½ lyžičky rasce
Soľ a čerstvo mleté korenie
Pripravte si marinádu na jahňacie souvlaki. Do veľkej misy pridáme olivový olej, cesnak, citrónovú šťavu, bylinky a korenie a dochutíme čerstvo mletým čiernym korením – zatiaľ nesolíme.
Všetky ingrediencie premiešame, aby sa spojili. Pridáme mäso a nakrájanú cibuľu a znovu premiešame, aby sa mäso obalilo.
Misu zakryjeme plastovou fóliou a vložíme do chladničky, kde mäso necháme marinovať aspoň 4 hodiny. Potom mäso napicháme na špajle.
Rozpálime gril, rúru v režime grilu alebo panvicu a mäso pečieme asi 10–15 minút, kým nebude dostatočne prepečený, ale napriek tomu šťavnatý.