Tento recept na grécke kuracie špízy je vyrobený z citróna, cesnaku, korenia a je vynikajúci s pita chlebom a najlepším receptom na tzatziki, ktoré si môžete pripraviť podľa našich receptov uvedených vyššie!
Čo budeme potrebovať
- 30 ml olivového oleja
- 4 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
- Lyžička sušeného oregana
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky korenia
- 1 kg vykostených kuracích pŕs bez kože (nakrájané na kocky)
Na podávanie
- Pita chlieb
- Rukola
- Rozpolené cherry paradajky
- Nakrájaná červená cibuľa
- Omáčka tzatziki (pripravte si domáci tzatziki podľa našich receptov viď prvú časť článku)
- Syr feta
Postup
- Zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, mletý cesnak, oregano, soľ a korenie vo veľkom uzatvárateľnom sáčku
- Do vrecka pridáme kura, vytlačíme prebytočný vzduch a vrecko uzavrieme
- Marinujeme aspoň 1 hodinu, ale nie dlhšie ako 6 hodín
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov v režime grilu
- Kurča vyberieme z marinády a napicháme ho na špajle
- Špízy, za častého otáčania, pečieme na plechu na hornom rošte v predhriatej rúre
- Kuracie souvlaki podávame s pita chlebom, vybranými prílohami a našim originálnym receptom na tzatziki
Jahňacie souvlaki
1 kg jahňacieho stehna alebo pliecka (nakrájané na kocky)
80 ml olivového oleja
2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
Šťava z 1 citróna
2 červené cibule (nakrájané nahrubo)
Lyžička sušeného gréckeho oregana
Lyžička sušeného tymiánu
½ lyžičky údené sladkej papriky
½ lyžičky rasce
Soľ a čerstvo mleté korenie
Pripravte si marinádu na jahňacie souvlaki. Do veľkej misy pridáme olivový olej, cesnak, citrónovú šťavu, bylinky a korenie a dochutíme čerstvo mletým čiernym korením – zatiaľ nesolíme.
Všetky ingrediencie premiešame, aby sa spojili. Pridáme mäso a nakrájanú cibuľu a znovu premiešame, aby sa mäso obalilo.
Misu zakryjeme plastovou fóliou a vložíme do chladničky, kde mäso necháme marinovať aspoň 4 hodiny. Potom mäso napicháme na špajle.
Rozpálime gril, rúru v režime grilu alebo panvicu a mäso pečieme asi 10–15 minút, kým nebude dostatočne prepečený, ale napriek tomu šťavnatý.