Tento pokrm inšpirovaný talianskou kuchyňou, je skvelý napríklad ako raňajky a štart do nového dňa. Je plný zdravých surovín a bielkovín, ktoré vaše telo spoľahlivo naštartujú. Toto jedlo je možné pripraviť aj deň vopred, teda nemusíte ráno skoro vstávať!
Čo budeme potrebovať
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 150 g nakrájanej cibule
- 2 lyžičky nasekaného čerstvého tymiánu
- ½ lyžičky červenej papriky
- Soľ
- 280 g artičokových sŕdc
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 750 g nakrájaných paradajok z konzervy vo vlastnej šťave
- 230 g zemiakov (ošúpané, nakrájané kocky)
- 2 lyžice scedených kapary
- 8 vajec
- 40 g nastrúhaného parmezánu
Postup
- V panvici si zahrejeme olivový olej
- Pridáme nakrájanú cibuľu, nasekaný tymián a červenú papriku
- Zamiešame a zľahka posypeme hrubou soľou a opekáme asi 10 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezozlátne
- Pridáme artičoky a cesnak, miešame asi 1 minútu
- Vmiešame na kocky nakrájané paradajky aj so šťavou a privedieme do varu
- Znížime teplotu a panvicu zakryjeme pokrievkou a varíme 15 minút
- Medzitým si uvaríme zemiaky v malom hrnci vo vriacej osolenej vode do mäkka
- Zemiaky scedíme a pridáme ich spoločne s kaparmi do paradajkovo-artičokovej omáčky
- Panvicu znova prikryjeme a 5 minút dusíme
- Všetko dochutíme soľou a korením
- Rúru si predhrejeme rúru na 180 stupňov
- Paradajkovo-artičkovú omáčku nalejeme do sklenenej zapekacej misy
- Pomocou lyžice urobíme v omáčke 8 jamiek pre vajcia
- Do každej jamky rozklepneme 1 vajce
- Misu vložíme do rúry a pečieme 12 až 16 minút, kým sa bielky a žĺtky neupečú
- Potom misu vyberieme z rúry a posypeme ju strúhaným parmezánom a podávame