Za mňa asi najlepšia kombinácia, ktorú si môžete s touto skvelou zeleninou uvariť! Vychutnajte si lahodné rybie mäso so správne zvoleným vínom a posuňte tento kulinársky zážitok zase o niečo vyššie!
Čo budeme potrebovať
Na zeleninu
- 5 lyžíc čerstvej citrónovej šťavy
- 4 artičoky
- 6 vetvička tymiánu
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- Lyžica čierneho korenia
- 300 ml olivového oleja
- 125 g zelených fazuliek
- Soľ
- 125 g hrášku
- 90 g zelených olív (nahrubo nakrájaných)
- Hrsť čerstvého petržlenu
- Hrsť natrhaných lístkov čerstvej mäty
- Čerstvo mleté čierne korenie
Na lososa
- 4 vetvičky petržlenu
- 4 vetvičky kôpru
- Citrón (nakrájaný na tenké plátky)
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 125 ml suchého bieleho vína
- Lyžica čierneho korenia
- Soľ
- 4 x 170 g filétov z lososa bez kože
Postup
- Na zeleninu si zmiešame 3 polievkové lyžice a citrónovú šťavu do veľkej misy so studenou vodou
- Pomocou zúbkovaného noža orežeme vrch artičoku tesne nad srdcom
- Pomocou noža alebo škrabky na zeleninu odstránime tmavú vonkajšiu vrstvu zo stonky
- Artičok pozdĺžne rozpolíme a vydlabeme
- Artičok umiestnime do citrónovej vody, aby sme zabránili zmene farby
- Artičoky scedíme, osušíme a vložíme do hrnca na platni
- Do hrnca pridáme tymián, cesnak, bobkové listy, guličky korenia a 250 ml oleja
- Začneme na strednú teplotu variť, kým olej okolo artičokov nezačne bublať
- Znížime teplotu a za občasného otáčania artičokov varíme 15–20 minút, kým stonky po prepichnutí nožom nie sú mäkké
- Platňu vypneme a artičoky necháme v oleji vychladnúť
- Medzitým, ak používame čerstvú fazuľu, ich uvaríme v hrnci s vriacou osolenou vodou do mäkka
- Pomocou dierovanej lyžice ich preložíme do sitka umiestneného v miske s ľadovou vodou
- Fazuľu scedíme a vložíme do veľkej misy
- Ak používame mrazené fazule, varíme ich asi 2 minúty a potom vložíme do ľadovej vody a následne ich scedíme
- Do hrnca vrátime vodu a privedieme ju do varu
- Pridáme hrášok a varíme ho do mäkka
- Prenesieme ho do sitka v ľadovej vode, scedíme a pridáme ho k fazuľam
- Pomocou dierovanej lyžice pridáme artičoky do misky s hráškom a fazuľami
- Pridáme 30 ml oleja, olivy, petržlen, mätu a zvyšné 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- Premiešame a dochutíme soľou a korením
- Na lososa si do panvice na strednú teplotu začneme variť zmes petržlenu, kôpru, plátkov citróna, citrónovú šťavu, víno, guličky korenia a 3 šálky vody
- Dochutíme soľou a pridám lososa
- Panvicu zakryjeme a znížime teplotu
- Varíme 6–8 minút
- Hotového lososa podávame s artičokovým šalátom, plátkami citróna a omáčkou z lososa
Škárujte tento pokrm so správnym vínom! Vyskúšajte k nemu suchý Rizling rýnsky alebo Rizling vlašský.