Pošírovaný losos s konfitovaným artičokom

Pošírovaný losos s konfitovaným artičokom

Za mňa asi najlepšia kombinácia, ktorú si môžete s touto skvelou zeleninou uvariť! Vychutnajte si lahodné rybie mäso so správne zvoleným vínom a posuňte tento kulinársky zážitok zase o niečo vyššie!

Čo budeme potrebovať

Na zeleninu

  1. 5 lyžíc čerstvej citrónovej šťavy
  2. 4 artičoky
  3. 6 vetvička tymiánu
  4. 4 strúčiky cesnaku
  5. 2 bobkové listy
  6. Lyžica čierneho korenia
  7. 300 ml olivového oleja
  8. 125 g zelených fazuliek
  9. Soľ
  10. 125 g hrášku
  11. 90 g zelených olív (nahrubo nakrájaných)
  12. Hrsť čerstvého petržlenu
  13. Hrsť natrhaných lístkov čerstvej mäty
  14. Čerstvo mleté čierne korenie

Na lososa

  1. 4 vetvičky petržlenu
  2. 4 vetvičky kôpru
  3. Citrón (nakrájaný na tenké plátky)
  4. 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  5. 125 ml suchého bieleho vína
  6. Lyžica čierneho korenia
  7. Soľ
  8. 4 x 170 g filétov z lososa bez kože

Postup

  1. Na zeleninu si zmiešame 3 polievkové lyžice a citrónovú šťavu do veľkej misy so studenou vodou
  2. Pomocou zúbkovaného noža orežeme vrch artičoku tesne nad srdcom
  3. Pomocou noža alebo škrabky na zeleninu odstránime tmavú vonkajšiu vrstvu zo stonky
  4. Artičok pozdĺžne rozpolíme a vydlabeme
  5. Artičok umiestnime do citrónovej vody, aby sme zabránili zmene farby
  6. Artičoky scedíme, osušíme a vložíme do hrnca na platni
  7. Do hrnca pridáme tymián, cesnak, bobkové listy, guličky korenia a 250 ml oleja
  8. Začneme na strednú teplotu variť, kým olej okolo artičokov nezačne bublať
  9. Znížime teplotu a za občasného otáčania artičokov varíme 15–20 minút, kým stonky po prepichnutí nožom nie sú mäkké
  10. Platňu vypneme a artičoky necháme v oleji vychladnúť
  11. Medzitým, ak používame čerstvú fazuľu, ich uvaríme v hrnci s vriacou osolenou vodou do mäkka
  12. Pomocou dierovanej lyžice ich preložíme do sitka umiestneného v miske s ľadovou vodou
  13. Fazuľu scedíme a vložíme do veľkej misy
  14. Ak používame mrazené fazule, varíme ich asi 2 minúty a potom vložíme do ľadovej vody a následne ich scedíme
  15. Do hrnca vrátime vodu a privedieme ju do varu
  16. Pridáme hrášok a varíme ho do mäkka
  17. Prenesieme ho do sitka v ľadovej vode, scedíme a pridáme ho k fazuľam
  18. Pomocou dierovanej lyžice pridáme artičoky do misky s hráškom a fazuľami
  19. Pridáme 30 ml oleja, olivy, petržlen, mätu a zvyšné 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  20. Premiešame a dochutíme soľou a korením
  21. Na lososa si do panvice na strednú teplotu začneme variť zmes petržlenu, kôpru, plátkov citróna, citrónovú šťavu, víno, guličky korenia a 3 šálky vody
  22. Dochutíme soľou a pridám lososa
  23. Panvicu zakryjeme a znížime teplotu
  24. Varíme 6–8 minút
  25. Hotového lososa podávame s artičokovým šalátom, plátkami citróna a omáčkou z lososa

Škárujte tento pokrm so správnym vínom! Vyskúšajte k nemu suchý Rizling rýnsky alebo Rizling vlašský.

Pečený losos s artičokom vyprážaným v oleji, kapary a lahodnou omáčkou.
Zdroj: juliasalbum.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.