Vyprážané artičoky s bylinkovou omáčkou

Vyprážané artičoky s bylinkovou omáčkou

Skvelá voľba keď sa rozhodujete čo podávať ako predjedlo. Postup je ľahký, výsledok je prvotriedny. Perfektne vyladenou chuťou tohto predjedla, chuťové bunky vašej návštevy, budú tak akurát navnadené a netešené na ďalšiu kulinársku bombu, ktorú budete servírovať!

Čo budeme potrebovať

Na dip

  1. 30 g nasekané čerstvé pažítky
  2. 30 g nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  3. 2 filety z nakladaných ančovičiek
  4. 2 lyžice bieleho vínneho octu
  5. 3 lyžice olivového oleja
  6. 60 g kyslej smotany

Na artičoky

  1. 125 g hladkej múky (+ 2 lyžice navyše)
  2. ½ lyžičky soli
  3. 90 ml čierneho piva (izbové teploty)
  4. 2 bielky
  5. 2 žĺtky
  6. 3 lyžice olivového oleja
  7. 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  8. 2 lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry
  9. 6 veľkých artičokov
  10. Repkový olej
  11. 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Postup

  1. Na dip si v mixéri zmiešame prvé 4 prísady, pokiaľ nie je zmes jemne premixovaná
  2. Pridáme olej a miešame, kým nie je zmes úplne hladká
  3. Pridáme kyslú smotanu a zapracujeme ju
  4. Dip preložíme do misky a dochutíme soľou a korením
  5. Na vyprážané artičoky si do strednej misy preosejeme múku a ½ lyžičky soli
  6. V múke urobíme jamku a pridáme pivo, žĺtky, 2 lyžice olivového oleja, lyžicu citrónovej šťavy a citrónovú kôru a miešame, kým sa dobre nespoja
  7. Cesto necháme pri izbovej teplote aspoň 1 hodinu odpočívať
  8. Pred pokračovaním v recepty na vyprážané artičoky znovu premiešame
  9. Veľkú misu si naplníme vodou a pridáme zvyšnú lyžicu citrónovej šťavy
  10. Pomocou noža odrežeme hornú polovicu artičoku a potom odrežeme stonku
  11. Odstránime tuhé vonkajšie listy, kým v strede nezostanú iba 2 rady jemných zelených listov
  12. Pomocou škrabky na zeleninu stonky. Olúpeme
  13. Artičok prekrojíme pozdĺžne napoly a stredy vydlabeme
  14. Artičok nakrájame pozdĺžne na plátky a ihneď ich vložíme do citrónovej vody
  15. Artičoky scedíme
  16. Vo veľkej panvici si zahrejeme zostávajúcu lyžicu olivového oleja
  17. Pridáme artičoky a 75 ml vody
  18. Posypeme soľou a korením
  19. Zmes privedieme do varu
  20. Panvicu prikryjeme, znížime teplotu a varíme asi 15 minút, kým artičoky nezmäknú a voda sa neodparí
  21. Panvicu odstránime z tepla a necháme vychladnúť
  22. Veľký plech vyložíme papierovými utierkami
  23. Bielky ušľaháme v strednej miske do tuha a vmiešame ich do cesta a potom vmiešame aj artičoky
  24. Do panvice nalejeme dostatok repkového oleja
  25. Artičoky do panvice s olejom pridávame vo várkach a smažíme asi 2 minúty
  26. Potom ich preložíme na papierové utierky, posypeme soľou a petržlenovou vňaťou
  27. Vyprážané artičoky podávame s vychladeným dipom
Vyprážaná zelenina v cestíčku plného chuti a výbornou omáčkou.
Zdroj: mantitlement.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.