Skvelá voľba keď sa rozhodujete čo podávať ako predjedlo. Postup je ľahký, výsledok je prvotriedny. Perfektne vyladenou chuťou tohto predjedla, chuťové bunky vašej návštevy, budú tak akurát navnadené a netešené na ďalšiu kulinársku bombu, ktorú budete servírovať!
Čo budeme potrebovať
Na dip
- 30 g nasekané čerstvé pažítky
- 30 g nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 filety z nakladaných ančovičiek
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
- 3 lyžice olivového oleja
- 60 g kyslej smotany
Na artičoky
- 125 g hladkej múky (+ 2 lyžice navyše)
- ½ lyžičky soli
- 90 ml čierneho piva (izbové teploty)
- 2 bielky
- 2 žĺtky
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry
- 6 veľkých artičokov
- Repkový olej
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Na dip si v mixéri zmiešame prvé 4 prísady, pokiaľ nie je zmes jemne premixovaná
- Pridáme olej a miešame, kým nie je zmes úplne hladká
- Pridáme kyslú smotanu a zapracujeme ju
- Dip preložíme do misky a dochutíme soľou a korením
- Na vyprážané artičoky si do strednej misy preosejeme múku a ½ lyžičky soli
- V múke urobíme jamku a pridáme pivo, žĺtky, 2 lyžice olivového oleja, lyžicu citrónovej šťavy a citrónovú kôru a miešame, kým sa dobre nespoja
- Cesto necháme pri izbovej teplote aspoň 1 hodinu odpočívať
- Pred pokračovaním v recepty na vyprážané artičoky znovu premiešame
- Veľkú misu si naplníme vodou a pridáme zvyšnú lyžicu citrónovej šťavy
- Pomocou noža odrežeme hornú polovicu artičoku a potom odrežeme stonku
- Odstránime tuhé vonkajšie listy, kým v strede nezostanú iba 2 rady jemných zelených listov
- Pomocou škrabky na zeleninu stonky. Olúpeme
- Artičok prekrojíme pozdĺžne napoly a stredy vydlabeme
- Artičok nakrájame pozdĺžne na plátky a ihneď ich vložíme do citrónovej vody
- Artičoky scedíme
- Vo veľkej panvici si zahrejeme zostávajúcu lyžicu olivového oleja
- Pridáme artičoky a 75 ml vody
- Posypeme soľou a korením
- Zmes privedieme do varu
- Panvicu prikryjeme, znížime teplotu a varíme asi 15 minút, kým artičoky nezmäknú a voda sa neodparí
- Panvicu odstránime z tepla a necháme vychladnúť
- Veľký plech vyložíme papierovými utierkami
- Bielky ušľaháme v strednej miske do tuha a vmiešame ich do cesta a potom vmiešame aj artičoky
- Do panvice nalejeme dostatok repkového oleja
- Artičoky do panvice s olejom pridávame vo várkach a smažíme asi 2 minúty
- Potom ich preložíme na papierové utierky, posypeme soľou a petržlenovou vňaťou
- Vyprážané artičoky podávame s vychladeným dipom