Táto krémová kokosová polievka s rascou a sladkou mrkvou poteší vaše chuťové bunky, najmä vďaka kombinácii aromatického oleja a pečeného cesnaku, ktorým je na záver dochutená.
Čo budeme potrebovať
Na polievkový základ
- 3 lyžice repkového oleja
- Stredná cibuľa (nakrájaná na malé kocky)
- 340 g mrkvy (nakrájané na kolieska)
- Lyžička soli
- Lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- Lyžica mletého čerstvého zázvoru
- Lyžica mletého cesnaku
- Plechovka plnotučného kokosového mlieka
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 lyžičky garam masala
- ½ lyžičky jemného chilli prášku
- Hrsť čerstvého koriandra
Na rascový olej
- 2 lyžice repkového oleja
- Lyžička semienok rasce
- Strúčik cesnaku (nakrájaný na tenké plátky)
Postup
- V strednom hrnci si zahrejeme 3 lyžice repkového oleja na strednú teplotu
- Pridáme cibuľu a mrkvu a za občasného miešania varíme po dobu 10 až 15 minút, kým cibuľa nebude mäkká a zosklovatená a mrkva ľahko prepichneme vidličkou
- Zeleninu dochutíme ½ lyžičkou soli a čiernym korením
- Znížime teplotu na nízku a vmiešame zázvor s cesnakom
- Varíme 2 až 3 minúty, kým sa zázvor s cesnakom nerozvonia a nezmäknú
- Vmiešame kokosové mlieko, zeleninový vývar, garam masalu, chilli prášok a ďalšie ½ lyžičky soli
- Zvýšime teplotu na stredne vysokú a polievku privedieme do varu
- Keď sa polievka začne variť, teplotu znížime na nízku a za občasného miešania varíme ďalších 10 minút
- Polievku stiahneme z platne a necháme 5 minút odstáť, kým ľahko nevychladne
- Potom pomocou ručného ponorného mixéra opatrne polievku rozmixujeme priamo v hrnci
- Rozmixovanú polievku, podľa chuti dochutíme soľou a čiernym korením, a ak je polievka príliš hustá, môžeme ju zriediť vývarom alebo vodou
- Na rascový olej si v malej panvici alebo kastróle zahrejeme 2 lyžice oleja
- Akonáhle sa olej začne lesknúť, pridáme semienka rasce
- Akonáhle začne rasca praskať, pridáme na plátky nakrájaný cesnak
- Rascu a cesnak varíme na panvici, kým cesnak nezačne zlátnuť
- Okamžite stiahneme panvicu z ohňa a nalejeme rascový olej do malej žiaruvzdornej misky
- Polievku rozdelíme do servírovacích misiek a do každej ½ až 1 lyžičku rascového oleja
- Ozdobíme čerstvým koriandrom a rascovú polievku si vychutnáme chrumkavým chlebom
Na chrumkavý chlieb je najlepšie si ešte natrieť nejakú výraznú nátierku. Vytvorte si jednu z týchto romadúrových nátierok a spojte chuť krémovej polievky s výraznou chuťou romadúru. Nebudete ľutovať!
Aromatickú rascu môžete buď milovať, alebo nenávidieť (osobne odporúčame to prvé, pretože ako uvádzame na konci článku, má toto korenie mnoho zdravotných benefitov pre naše telo). Preto vám vrelo odporúčame pustiť sa do ďalších receptov, ktoré rascu obsahujú ako sú tieto recepty s kuskusom a kuracím mäsom . Možno pre vás bude lepšie stráviteľný, keď rasca nebude primárnou surovinou v danom recepte.