Tento recept na rascovú polievku je doslova najjednoduchší pokrm na prípravu na svete. Dokonca aj tí, ktorým chýba kuchársky cit, zvládnu túto polievku uvariť. Skvele sa hodí ako predjedlo alebo zdravý obed a perfektne vás zahreje po fyzickej aj psychickej záťaži v chladných zimných mesiacoch.
Čo budeme potrebovať
- Veľkú cibuľu (ošúpaná a nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájané nadrobno)
- 6 mrkví (ošúpaných a nakrájaných malé kúsky)
- Veľké zemiaky (nakrájané na kocky)
- Veľký zväzok brokolice (nakrájaný)
- 50 g masla
- Kocka kuracieho vývaru
- Soľ
- Korenie
- Lyžica rascového prášku
- Vlašské orechy (nasekané)
- Petržlen
Postup
- Na strednom teplotu si v hrnci rozpustíme maslo
- Pridáme nakrájanú cibuľu, na plátky nakrájané strúčiky cesnaku a čierne korenie
- Cibuľu a cesnak pod pokrievkou opekáme asi 10 minút, kým cibuľa nezosklovatí
- Pridáme nakrájanú mrkvu a hrniec naplníme do ¾ vriacou vodou
- Rozdrobíme v kocku kuracieho vývaru
- Pokiaľ používame tekutý vývar, pridáme ho namiesto vody
- Na hrniec umiestnime pokrievku a varíme pri vysokej teplote po dobu 5 minút
- Pridáme rascu a nakrájané zemiaky
- Hrniec znovu prikryjeme pokrievkou a varíme ďalších 15 minút na vysokú teplotu
- Pridáme nakrájanú brokolicu, znova priklopíme a varíme ďalších 10 minút na vysokú teplotu
- Možno budeme musieť do hrnca pridať trochu vody, toľko aby zakryla zeleninu
- Po uvarení je čas polievku rozmixovať
- Pomocou tyčového mixéra polievku spracovávame, kým nezískame hladkú a krémovú textúru
- Pokiaľ je polievka príliš hustá, pridáme trochu vody alebo vývaru na zriedenie
- V tejto chvíli polievku dochutíme pomocou soli, korenia a rasce
- Polievku s rascou servírujeme ozdobenou čerstvou petržlenovou vňaťou a nasekanými orechmi
- Orechy dodajú rascovej polievke trochu textúry a chrumkavosti, čo doplní zamatovú jemnosť
Aromatickú rascu môžete buď milovať, alebo nenávidieť (osobne odporúčame to prvé, pretože ako uvádzame na konci článku, má toto korenie mnoho zdravotných benefitov pre naše telo). Preto vám vrelo odporúčame pustiť sa do ďalších receptov, ktoré rascu obsahujú ako sú tieto recepty s kuskusom a kuracím mäsom . Možno pre vás bude lepšie stráviteľný, keď rasca nebude primárnou surovinou v danom recepte.