Táto hodvábne jemná polievka posypaná chrumkavými, syrovými, cesnakovými krutónmi chutí nebesky a je perfektným jedlom, ktoré si môžete vychutnať v chladnejšom počasí. Nie je asi lepšie jedlo na zahriatie v týchto chladných a sychravých dňoch!
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice masla
- 2 vajcia
- Stredná cibuľa (nakrájaná)
- 2 stredné zemiaky (ošúpané a nakrájané)
- 500 g baby mrkvou
- Vetvička majoránky
- Štipka rasce
- 140 g Parmigiano Reggiano (nastrúhaný)
- Soľ
- Korenie
- 750 ml vody
Na krutóny
- 50 g masla
- 5 strúčikov cesnaku
- 200 g toastový chlieb (nakrájaný na kocky)
Postup
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov
- Maslo si rozpustíme v hrnci a pridáme cibuľu a necháme ju zhnednúť.
- Potom pridáme hladkú múku a mletú rascu
- Zmes po kúskoch rozriedime vodou, dávame pozor, aby sa netvorili hrudky
- Pridáme mrkvu a varíme
- Po 15 minútach varenia pridáme zemiaky a znova varíme v priklopenom hrnci, ďalších 15 minút
- Medzitým si pripravíme krutóny
- Toastový chlieb okrájame, aby nemal kôrku, a nakrájame ho na malé kocky
- Kocky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme ich do rúry
- Pečieme ich dozlatista 5-10 minút
- Medzitým si na panvici rozpustíme maslo a orestujeme na ňom pretlačený cesnak
- Pridáme opražené krutóny a premiešame, aby sa krutóny v masle obalili
- Vyberieme ich z panvice a dáme bokom
- Vajcia rozšľaháme so štipkou soli, korenia a majoránky
- Zmes vlejeme do vývaru a miešame, aby sa všetko spojilo
- Na dno polievkových misiek dáme cesnakové krutóny, ktoré posypeme nastrúhaným parmezánom
- Prelejeme ich rascovou polievkou a podávame