Toto je rascová polievka s veľkou dávkou šošovky, ktorá sa vymyká všetkým očakávaniam. Recept vychádza z tradičnej tureckej polievky mercimok corbasi. Patrí medzi obľúbené pokrmy, najmä vďaka svojej chuti, ale aj rýchlej príprave, ktorá trvá menej ako hodinu.
Čo budeme potrebovať
- 3 lyžice olivového oleja
- Veľká cibuľa (nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- Lyžica paradajkového pretlaku
- Lyžička mletej rasce
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
- Štipka mletého čili prášku alebo kajenského korenia
- 1 l kuracieho vývaru (alebo zeleninového)
- 500 ml vody
- 250 g červené šošovky
- Veľkú mrkvu (ošúpaná a nakrájaná na kocky)
- Šťava z ½ citróna
- 3 lyžice nasekaného čerstvého koriandra
Postup
- Vo veľkom hrnci si rozohrejeme 3 lyžice oleja na vysokú teplotu
- Pridáme cibuľu a cesnak a restujeme dozlatista, asi 4 minúty
- Vmiešame paradajkový pretlak, rascu, soľ, čierne korenie a chilli a restujeme ešte 2 minúty
- Pridáme vývar, vodu, šošovku a mrkvu
- Polievku privedieme do varu, potom hrniec čiastočne zakryjeme pokrievkou a znížime teplotu na nízku
- Varíme asi 30 minút, kým šošovka nezmäkne
- Polievku s rascou ochutnáme a prípadne dosolíme
- Odoberieme si polovicu rascovej polievky
- Tú pomocou ponorného mixéra rozmixujeme na kašu a potom ju vrátime späť do hrnca
- Polievka by mala byť trochu hustá
- Potom vmiešame citrónovú šťavu a koriander
- Polievku podávajte pokvapkanú kvalitným olivovým olejom a poprášenú chilli práškom