Šošovicová polievka s rascou

Šošovicová polievka s rascou

Toto je rascová polievka s veľkou dávkou šošovky, ktorá sa vymyká všetkým očakávaniam. Recept vychádza z tradičnej tureckej polievky mercimok corbasi. Patrí medzi obľúbené pokrmy, najmä vďaka svojej chuti, ale aj rýchlej príprave, ktorá trvá menej ako hodinu.

Čo budeme potrebovať

  1. 3 lyžice olivového oleja
  2. Veľká cibuľa (nakrájaná)
  3. 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  4. Lyžica paradajkového pretlaku
  5. Lyžička mletej rasce
  6. ¼ lyžičky soli
  7. ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  8. Štipka mletého čili prášku alebo kajenského korenia
  9. 1 l kuracieho vývaru (alebo zeleninového)
  10. 500 ml vody
  11. 250 g červené šošovky
  12. Veľkú mrkvu (ošúpaná a nakrájaná na kocky)
  13. Šťava z ½ citróna
  14. 3 lyžice nasekaného čerstvého koriandra

Postup

  1. Vo veľkom hrnci si rozohrejeme 3 lyžice oleja na vysokú teplotu
  2. Pridáme cibuľu a cesnak a restujeme dozlatista, asi 4 minúty
  3. Vmiešame paradajkový pretlak, rascu, soľ, čierne korenie a chilli a restujeme ešte 2 minúty
  4. Pridáme vývar, vodu, šošovku a mrkvu
  5. Polievku privedieme do varu, potom hrniec čiastočne zakryjeme pokrievkou a znížime teplotu na nízku
  6. Varíme asi 30 minút, kým šošovka nezmäkne
  7. Polievku s rascou ochutnáme a prípadne dosolíme
  8. Odoberieme si polovicu rascovej polievky
  9. Tú pomocou ponorného mixéra rozmixujeme na kašu a potom ju vrátime späť do hrnca
  10. Polievka by mala byť trochu hustá
  11. Potom vmiešame citrónovú šťavu a koriander
  12. Polievku podávajte pokvapkanú kvalitným olivovým olejom a poprášenú chilli práškom
Hustá polievka zo šošovky a rasce, plná zeleniny, podávaná s chlebom.
Zdroj: simplyrecipes.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.