Aromatická jahňacia polievka s so silným polievkovým základom, ktorý je plný skvele skombinovaného korenia! Vychutnajte si dlho marinované jahňacie mäso s domácimi ťahanými rezancami alebo ich nahraďte jednoduchším polievkovým kvapkaním.
Čo budeme potrebovať
Na jahňacie
- Lyžica celých horčičných semienok
- 230 g jahňacieho mäsa (nakrájané na plátky)
- ½ lyžice sójovej omáčky
- Lyžička hrubo mletej rasce
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- ½ lyžičky mletého koriandra
- ½ lyžičky chilli vločiek
- ½ lyžičky sezamového oleja
- ¼ lyžičky cesnakového prášku
- ¼ lyžičky mletého bieleho korenia
- 2 lyžice repkového oleja
Na polievkový základ
- 1250 ml kuracieho vývaru
- 60 g ryžového vína (alebo ryžového octu)
- ½ cibule
- 3 sušené bobkové listy
- Badián
- Lyžica rybacej omáčky
- Soľ
- Korenie
Na domáce rezance
- 220 g hladkej múky
- ½ lyžičky soli
- 120 ml vody
Na ozdobu
- Chilli olej
- Nasekaný čerstvý koriander a mäta
- Mleté biele korenie
Postup
- Jahňacie plátky rozložíme na doštičku v jednej vrstve
- Potom ich celé „naklepeme“ ostrým nožom bez toho, aby sme mäso prerezali
- Toto „naklepanie“ umožňuje marináde sa lepšie vstrebať a dá tak jahňaciemu zaujímavejšiu chuť
- V mise si zmiešame všetky korenia a dôkladne ho premiešame
- Potom zmiešame jahňacie mäso s marinádou, aby sa korenie rovnomerne rozložilo a mäso obalilo
- Mäso necháme marinovať aspoň 2 hodiny
- Celé horčičné semienka si medzitým opečieme v malom hrnci na stredne miernu teplotu, kým nezačnú praskať
- Preložíme ich do mažiara a nahrubo rozdrvíme, alebo ich zabalíme do papiera a rozdrvíme paličkou na mäso
- Pred smažením pridáme k jahňaciemu 2 lyžice repkového oleja a rukami ho premiešame
- Rozpálime si nepriľnavú panvicu na vysokú teplotu a potom pridáme mäso
- Pečieme, kým mäso prestane byť ružové
- Pridáme 3 lyžičky mletých horčičných semienok a pečieme ďalších 30 sekúnd
- Mäso vyberieme von na tanier a dáme bokom, kým nebude potrebné
- Na polievku si orestujeme cibuľu, a potom ju v hrnci zmiešame s kuracím vývarom, ryžovým vínom, sušenými bobkovými listami a badiánom
- Hrniec prikryjeme a polievku privedieme do varu a varíme 30 minút
- Pridáme rybiu omáčku a varíme ďalších 5 minút
- Podľa potreby dochutíme soľou
- Na rezance si pripravíme misu, do ktorej pridáme múku, soľ a vodu
- Začneme miešať na nízku rýchlosť a postupne na rýchlosti pridávame
- Cesto miesime 5-6 minút
- Cesto bude zo začiatku lepivé a trochu suché, ale ako múka nasaje vodu, na konci extrémne hladké a pružné
- Misu zakryjeme plastovou fóliou a necháme aspoň 1 hodinu odpočívať
- Veľký plech si vyložíme papierom na pečenie a dáme bokom
- Pripravíme si malú šálku repkového oleja
- Dobre si olejom natrieme ruky a potom cesto preneste na olejom potretú pracovnú plochu
- Cesto vyvaľkáme do približne 1 cm hrubého obdĺžnikového tvaru a potom ho rozkrájame na 10 dlhých prúžkov
- Jednotlivé prúžky oddelíme a zľahka potrieme olejom, aby sa k sebe nelepili
- Každý prúžok vyvaľkáme na dlhú, širokú a plochú rezancu
- Rezance položíme na plech vyložený papierom na pečenie
- Do varu si privedieme veľký hrniec s vodu
- Na uvarenie rezancov si do varu privedieme veľký hrniec s vodou a potom rezance, jednu po druhej ponorte do vody, aby sa k sebe neprilepili
- Rezance sa budú variť veľmi rýchlo, asi za 30 sekúnd budú hotové a vyplanú na hladinu
- Rezance vyberieme z vody za pomoci dierovanej lyžice
- Rezance scedíme a rozdeľte do servírovacích misiek
- Rezance zalejeme rascovou polievkou, navrch pridáme jahňacie mäso, nasekaný koriander a mätu, dochutíme bielym korením
- Pridáme poriadnu porciu chilli oleja a ihneď podávame