Pokiaľ sa pustíme do prípravy tohto typu pokrmu, je potrebné si pamätať, že zelenina musí byť chrumkavá a dokonale čerstvá. Inak by nemal tú správnu chuť.
Ingrediencie:
- 600 g savojskej kapusty nakrájanej na veľmi tenké plátky
- 1 stredne veľká cibuľa na jemné plátky
- 400 g čerstvého feniklu (očistený a nasekaný na jemné kúsky.
- Ľadová voda + kocky ľadu
- 1 šalátová uhorka nakrájaná nie tenké plátky
- Soľ podľa chuti
- 1 hrnček čerstvej smotany na šľahanie
- 2 polievkové lyžice bieleho vínneho octu
- 1/2 hrnčeka nasekaného kôpru
- 3 lyžice maku
Postup:
- Pripravíme si tri misky s ľadovou vodou a ľadovými kockami. Do jednej vložíme nakrájanú kapustu, do druhej cibuľu a tretiu je pre fenikel. Necháme zeleninu 30 minút odstáť v ľadovom kúpeli.
- Potom všetku zeleninu scedíme a dáme osušiť do odstredivky na šalát.
- Osušenú zeleninu dáme do väčšej misy a zatiaľ odložíme nabok.
- V inej miske premiešame nakrájanú uhorku s 2 lyžičkami soli a tiež zalejeme ľadovou vodou. Dáme na 30 minút odstáť a potom tiež vložíme do odstredivky.
- Preložíme do misy k ostatnej zelenine.
- Do misky od uhorky vlejeme smotanu s octom a našľaháme, aby bola hmota tuhá. Primiešame kôpor, mak a ochutíme soľou.
- Nakoniec vmiešame kapustu, cibuľu, fenikel aj uhorku a môžeme ihneď podávať.