Kapusta je obľúbenou a pre mnohé domácnosti jednou zo zásadných surovín. Výhodou je, že táto zelenina má dlhú trvanlivosť. Môžete si hlávku rozdeliť na časti a používať do rôznych pokrmov. Pokiaľ jednotlivé časti vhodne zabalíme, vydržia pokojne aj 14 dní. Občas ho však musíme orosiť trochou vody.
Ingrediencie:
- 3 a 1/2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžičky svetlo hnedého cukru
- 2 lyžičky ázijské rybie omáčky
- Kôra a šťava z 1 limetky (dôkladne umyté)
- 1/2 mletej papričky jalapeno (vrátane semien)
- 1 mletý strúčik cesnaku
- 4 lyžice arašidového oleja
- 300 g tofu nakrájaného na 2 cm hrubé plátky
- 1/2 hlávky strúhanej bielej kapusty
- 1 veľká očistená a nastrúhaná mrkva
- 1/3 – 1/2 hrnčeka hrubo nasekaných pražených solených arašidov
- 2 lyžice nasekaného koriandra
Na ozdobu:
- Arašidy
- Koriander
Postup:
- V menšej mise našľaháme 2 lyžice sójovej omáčky, hnedý cukor, 1/2 lyžičky rybej omáčky, šťavu aj kôru z limetky, papričku jalapeno a cesnak. Nakoniec zašľaháme ešte 3 lyžice arašidového oleja.
- Tofu vyberieme z obalu a pomocou kuchynských papierových utierok osušíme.
- Na veľkej panvici zohrejeme zvyšnú 1 lyžicu arašidového oleja a akonáhle sa začne trblietať, vložíme plátky tofu.
- Necháme opekať 3 minúty, aby získalo zlatohnedý odtieň. Potom opatrne otočíme a pečieme ďalšie 2 minúty.
- Medzitým si pripravíme tanier, na ktorý položíme papierové utierky a na tie potom naukladáme osmažené tofu.
- Akonáhle sa prebytočný tuk vsiakne do papierových utierok, presunieme ho na doštičku.
- Zmiešame zvyšné 1 a 1/2 lyžíc sójovej omáčky a 1/2 lyžičky rybej omáčky.
- Touto zmesou potrieme tofu z oboch strán a potom ho nakrájame na rovnaké kúsky, ktoré budú tak akurát na zahryznutie.
- Tofu preložíme do veľkej misy, prihodíme kapustu, mrkvu, arašidy a omáčku/zálievku, ktorú sme si pripravovali na začiatku.
- Dôkladne premiešame a môžeme servírovať.
- Pred podávaním ozdobíme arašidy a koriandrom.