Jahodová guava je vďaka svojej sladkastej chuti veľmi obľúbené ovocie, ktoré môžete ľahko vypestovať na balkóne. Keďže sú plody guavy veľmi jemné, vyrába sa z nich džem.
Budete potrebovať
- 450 g jahodovej guavy
- 350 g cukru kryštál
- vodu
- pektín
Postup prípravy
- Do hrnca dajte guavu, vodu, cukor a priveďte do varu.
- Varte pomaly asi hodinu a pridávajte pektín na zahustenie.
- Nezľaknite sa – farba sa pri varení mení.
- Ak chcete otestovať, či je hustota zmesi akurát, malé množstvo zmesi dajte na tanierik, počkajte jednu minútu a potom po zmesi pretiahnite prstom.
- Pokiaľ vám pretiahnutá časť zostala rovnaká, je hotovo – pokiaľ medzera zmizne, musíte variť ešte dlhšie.
- Nachystajte si zaváracie poháre podľa množstva džemu.
- Horúcu zmes nalejte do pohárov a poriadne zaviečkujte.
- Poháre otočte dnom smerom nahor a nechajte vychladnúť.