Vždy je dobré mať po ruke základný a jednoduchý recept na tradičnú omáčku na špagety, ktorá skvele chutí, a to pri akejkoľvek príležitosti. Vychutnajte si veľmi pomaly a poctivo varenú omáčku z paradajok, ktorá robí tento recept tým pravým orechovým.
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice olivového oleja
- 400 g hovädzieho mletého mäsa
- Cibuľa (nakrájaná na kocky)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 100 g nastrúhanej mrkvy
- 800 g konzervovaných nakrájaných paradajok
- 400 ml vývaru
- 400 g špaget
- Soľ
- Korenie
Postup
- Na platni si na strednú teplotu zahrejeme veľký hrniec
- Pridáme lyžicu olivového oleja
- Keď sa olej ohreje, pridáme mleté hovädzie mäso a štipku soli a korenia
- Mleté mäso varíme na stredne vysokej teplote, kým nezhnedne
- Akonáhle zhnedne, preložíme ho do misky a dáme bokom
- Do rovnakého hrnca pridáme ďalšiu lyžicu oleja do hrnca a znížime teplotu
- Pridáme cibuľu a štipku soli a zľahka ju opekáme, približne 5–6 minút, kým nezmäkne a nezosklovatí
- Vhodíme cesnak a varíme ďalšie 2 minúty
- Pridáme nastrúhanú mrkvu a potom do hrnca vhodíme späť mleté mäso, spoločne so šťavou, ktorú uvoľnilo
- Pridáme paradajky a dobre premiešame
- Nakoniec všetko zalejeme vývarom a privedieme do varu
- Akonáhle sa omáčka začne variť, teplotu znížime a pokračujeme vo varení ďalších 45 minút, a pokiaľ nie je omáčka hustá
- Omáčku ochutnáme a podľa potreby dochutíme
- Špagety si uvaríme vo veľkom hrnci s osolenou vodou podľa návodu na obale
- Akonáhle sú špagety uvarené, scedíme ich a pridáme do panvice s bolonskou omáčkou
- Všetko spoločne premiešame, aby sa cestoviny úplne obalili, a podávame