Recept na pikantné cestoviny po milánsku, sa pripravuje s pečenou slaninou, mletým mäsom a bylinkovou paradajkovou omáčkou. Čerstvá domáca paradajková omáčka zmiešaná s obľúbenými cestovinami a čerstvými bylinkami, robí toto jedlo priam nezabudnuteľným!
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice olivového oleja
- Červená cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- 4 plátky pancetty (alebo šunky nakrájané nadrobno)
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- Lyžička sušeného oregana
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 250 ml červeného vína
- 250 ml hovädzieho vývaru
- 60 ml paradajkovej omáčky (kečupu)
- Lyžica sladké čili omáčky
- 400 g nakrájaných paradajok v plechovke
- 400 g špaget
- 2 lyžice jemne nasekanej petržlenovej vňate
- Nastrúhaný parmezán
- Lístky bazalky (na ozdobu)
- Vo veľkom hrnci si na strednú teplotu zahrejeme olej
- Pridáme cibuľu, cesnak a pancettu a za stáleho miešania varíme po dobu 2–3 minút, kým cibuľa mierne nezmäkne a nezosklovatí
- Pridáme hovädzie mäso a za stáleho miešania znova 3–4 minúty varíme, kým mäso nezhnedne
- Prisypeme sušené oregano a paradajkový pretlak a varíme ďalšiu minútu
- Potom vlejeme červené víno a zmes privedieme do varu
- Prilejeme hovädzí vývar a paradajkovú omáčku
- Pridáme lyžičku sladkej chilli omáčky a nakrájané paradajky
- Potom všetko dochutíme morskou soľou a čerstvo mletým čiernym korením
- Nakoniec znížime teplotu na minimum a varíme 30 minút, kým bolonská omáčka nezhustne
- Medzitým si v hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríme špagety podľa návodu na obale
- Do omáčky pridáme scedené cestoviny a nasekanú petržlenovú vňať a dobre premiešame, aby sa cestoviny v omáčke obalili
- Cestoviny rozdelíme do misiek a podávame ich posypané parmezánom a bazalkou