Vynechanie hovädzieho mäsa neznamená, že toto jedlo bude o to menej chutné. Práve naopak s plátkami cukety tento pokrm dostane sviežosť a tento klasický recept na lasagne.
Čo budeme potrebovať
Na náplň
- 150 g nasekaných vlašských orechov
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g tvrdého tofu
- 200 g nakrájanej cukety na kocky
- Lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- ½ lyžičky sušeného oregana
- ¼ lyžičky chilli prášku
- Hrsť čerstvej bazalky
- ½ lyžičky morskej soli
- Mleté čierne korenie
Na lasagne
- 150 g lasagne cestovín
- Extra panenský olivový olej
- 400 g konzervovaných paradajok (drvených)
- 2 cukety (nakrájané na tenké plátky)
- 250 g strúhaného syra pecorino (alebo parmezánu)
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Pripravíme si cuketovú tofu náplň
- V kuchynskom robote si zmiešame vlašské orechy, cesnak, tofu, nakrájanú cuketu, citrónovú šťavu, oregano, chilli prášok, bazalku, soľ a korenie
- Všetko spracujeme do krémovej konzistencie (tak aby sa dala rozotrieť)
- Podľa potreby pridávame viac soli a korenia
- Cestoviny si vo vriacej osolenej vode pripravíme podľa návodu na obale
- Na zostavenie lasagnej pokvapkáme zapekaciu misu olivovým olejom a potom začneme vrstviť jednotlivé ingrediencie v tomto poradí
- 1. vrstva: ⅓ paradajok, ½ rezancov, ½ tofu náplne, ½ cukety
- 2. vrstva: ⅓ paradajok, ½ rezancov, ½ tofu náplne, ½ cukety
- Navrch položíme zvyšné ⅓ paradajok
- Zmes posypeme strúhaným syrom a pokvapkáme olivovým olejom
- Zapekaciu misu prikryjeme a pečieme približne 15 minút
- Po 15 minútach misu odkryjeme a pečieme ďalších 20-30 minút, alebo kým cuketa nezmäkne
- Pred samotným podávaním necháme cuketové lasagne 10 minút odpočinúť.
- Nakoniec okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a podávame