Ľahko kyslastá marmeláda, ktorá sa výborne hodí ku všetkému sladkému, pretože úplne perfektne sladkosť vyváža.
Čo budeme potrebovať
- 500 g černíc
- 35 g želírovacieho cukru
- 250 g cukru
- 250 ml vody (alebo jablčného džúsu)
- 3 kvapky červeného potravinárskeho farbiva
- Kvapka modrého potravinárskeho farbiva
- 4 lyžičky citrónovej šťavy
Postup
- Černice umyjeme
- Na sporáku privedieme vo väčšom hrnci do varu vodu
- V niekoľkých dávkach do nej vkladáme černice
- Počkáme, kým sa voda nezačne znovu variť a potom černice varíme asi minútu
- Ihneď ich z hrnca vyberieme a vložíme do misy s vekom alebo hrnce, aby nám zostali teplé
- Opakujeme s celou várkou černíc
- Do veľkého hrnca pridáme želírovací cukor spoločne s klasickým cukrom a pridáme vodu alebo džús
- Ak ste sa rozhodli pracovať aj s potravinárskym farbivom, tak ho teraz pridáme
- Na strednú teplotu neustále zmes miešame, kým zmes nezhustne a nezačne bublať
- Pridáme šťavu z citróna a varíme ďalšiu minútu
- Opatrne pridáme blanšírované černice a miešame, kým sa rovnomerne nerozprestrú
- Horúcu černicovú marmeládu plníme do dezinfikovaných pohárov, kde necháme asi 3 centimetre namiesto od uzáveru
- Hrdlo pohárov utrieme, nasadíme viečka a poriadne utiahneme
- Poháre otočíme hore dnom a necháme ich úplne vychladnúť