Uchovajte si letné šťavnaté bobule v tomto fantastickej receptu na zavarené černice s čokoládou. Je to tak trochu džem a tak trochu omáčka, ale chutí priam božsky. Najmä potom na chrumkavom hrianke alebo obľúbenej zmrzline.
Čo budeme potrebovať
- 650 g čerstvých černíc
- 150 g cukru kryštál
- Šťava z ½ citróna
- 30 g kvalitnej čokolády (nadrobno nakrájané)
Postup
- Černice umyjeme, očistíme a usušíme
- Černice spoločne s cukrom vložíme do väčšieho hrnca a začneme ich na strednú teplotu variť
- Za stáleho miešania pokračujeme, kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa sirup
- Uvarené černice prepasírujeme cez sitko a kôstky vyhodíme
- Zmes vrátime späť do hrnca a pridáme citrónovú šťavu
- Zmes zahrievame na vysokú teplotu
- Tesne pred tým ako sa zmes začne variť, teplotu znížime a pridáme čokoládu
- Pomaly miešame, aby sa ingrediencie prepojili
- Pripravíme si poháre na zaváranie, ktoré sme predtým umyli a dezinfikovali
- Čokoládovo-černicovú zmes privedieme znova do varu a za stáleho miešania jej 5 minút prudko povaríme
- Zložíme z platne a necháme zmes 3 minúty odpočívať
- Na povrchu by sa za tú dobu mal vytvoriť škralúp (pri jemnom stlačení by sa mal povrch zvraštiť)
- Pokiaľ sa tak nedeje, vrátime zmes znovu na sporák a znovu povaríme, kým zmes nedosiahne požadovanú konzistenciu
- Horúcu zmes nalievame do pohárov, kde necháme 3 centimetrový priestor od okraja
- Poháre utrieme a uzavrieme
- Do väčšieho hrnca, do jeho polovice, nalejeme vodu, ktorú privedieme do varu
- Uzavreté poháre vložíme do horúceho vodného kúpeľa a varíme ich po dobu 10 minút
- Potom poháre vyberieme a necháme ich hore dnom chladnúť 12-24 hodín.
- Skontrolujeme tesnenie a zavarené černice uchovávame na chladnom mieste
Akékoľvek neuzavreté poháre by mali byť chladené a spotrebované do 3 týždňov.