Černicová zaváranina s čokoládou

Černicová zaváranina s čokoládou

Uchovajte si letné šťavnaté bobule v tomto fantastickej receptu na zavarené černice s čokoládou. Je to tak trochu džem a tak trochu omáčka, ale chutí priam božsky. Najmä potom na chrumkavom hrianke alebo obľúbenej zmrzline.

Čo budeme potrebovať

  1. 650 g čerstvých černíc
  2. 150 g cukru kryštál
  3. Šťava z ½ citróna
  4. 30 g kvalitnej čokolády (nadrobno nakrájané)

Postup

  1. Černice umyjeme, očistíme a usušíme
  2. Černice spoločne s cukrom vložíme do väčšieho hrnca a začneme ich na strednú teplotu variť
  3. Za stáleho miešania pokračujeme, kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa sirup
  4. Uvarené černice prepasírujeme cez sitko a kôstky vyhodíme
  5. Zmes vrátime späť do hrnca a pridáme citrónovú šťavu
  6. Zmes zahrievame na vysokú teplotu
  7. Tesne pred tým ako sa zmes začne variť, teplotu znížime a pridáme čokoládu
  8. Pomaly miešame, aby sa ingrediencie prepojili
  9. Pripravíme si poháre na zaváranie, ktoré sme predtým umyli a dezinfikovali
  10. Čokoládovo-černicovú zmes privedieme znova do varu a za stáleho miešania jej 5 minút prudko povaríme
  11. Zložíme z platne a necháme zmes 3 minúty odpočívať
  12. Na povrchu by sa za tú dobu mal vytvoriť škralúp (pri jemnom stlačení by sa mal povrch zvraštiť)
  13. Pokiaľ sa tak nedeje, vrátime zmes znovu na sporák a znovu povaríme, kým zmes nedosiahne požadovanú konzistenciu
  14. Horúcu zmes nalievame do pohárov, kde necháme 3 centimetrový priestor od okraja
  15. Poháre utrieme a uzavrieme
  16. Do väčšieho hrnca, do jeho polovice, nalejeme vodu, ktorú privedieme do varu
  17. Uzavreté poháre vložíme do horúceho vodného kúpeľa a varíme ich po dobu 10 minút
  18. Potom poháre vyberieme a necháme ich hore dnom chladnúť 12-24 hodín.
  19. Skontrolujeme tesnenie a zavarené černice uchovávame na chladnom mieste

Akékoľvek neuzavreté poháre by mali byť chladené a spotrebované do 3 týždňov.

Pohár plný lesných bobúľ s citrónovou šťavou na toastu.
Zdroj: tastesbetterfromscratch.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.