Zahryznite sa do tohto lahodného gréckeho jahňacieho Gyrosu s domácou pita a jogurtovou omáčkou tahini a predstierajte, že ste sviatok… Podávajte s mojimi gréckymi citrónovými zemiakmi
Čo budeme potrebovať
Na tahini jogurtovú omáčku
- 200 g gréckeho jogurtu
- 2 lyžice tahini (sezamové pasty)
- 2 lyžice olivového oleja
- Šťava z ½ citróna
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- Strúčik cesnaku (prelisovaný)
- Lyžička soli
Na jahňacie mäso
- 1 kg jahňacej plece
- Lyžica oregana
- Lyžica cibuľového prášku
- ½ lyžičky sladkej papriky
- Lyžička soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
Na servírovanie
- 2 paradajky (nakrájané na tenké plátky)
- 1 červená cibuľa (nakrájaná na veľmi tenké plátky)
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- Na domácu jogurtovú omáčku s tahini si v miske zmiešame jogurt, tahini, citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak, soľ a nasekanú petržlenovú vňať
- Misku zakryjeme a uložíme do chladničky, pokiaľ nie je potreba
- Na prípravu a varenie jahňacieho si v mise zmiešame oregano, sladkú papriku, cesnakový granulát, soľ a korenie
- Všetko premiešame a nakoniec pridáme olivový olej a ocot
- Touto koreniacou gyros zmesou potrieme celú jahňaciu pliecku
- Mäso prikryjeme a necháme aspoň hodinu marinovať
- Rúru si predhrejeme na 170 stupňov s mriežkou v spodnej tretine
- Marinované jahňacie mäso pečieme v pekáči zabaleným do alobalu jednu hodinu
- Neskôr alobal odstránime a varíme ďalších 20 minút
- Rúru vypneme a mäso v pekáči, ktorý voľne prekrytý alobalom necháme 30 minút odpočívať
- Jahňacie mäso nakrájame na tenké plátky a odstránime všetky mastné kúsky.
- K nakrájanému jahňaciemu pridáme niekoľko lyžíc šťavy z pekáča
- Mäso udržujeme v teple, kým nebudeme gyros zostavovať
- Na zostavenie pita chleba zmiešame jednu nadrobno nakrájanú červenú cibuľu s veľkým množstvom nasekanej petržlenovej vňate
- Paradajky zbavíme semienok a taktiež nakrájame na drobné kúsky
- Rozpečený pita chlieb potrieme jogurtovou omáčkou s tahini
- Pridáme veľké množstvo jahňacieho mäsa a navrch dáme paradajky s cibuľou a petržlenovou vňaťou
- Mäso pitú zabalíme a ihneď podávame
Jahňacie mäso sa pečie, keď je jeho vnútorná teplota 70 stupňov, aby bolo stredne prepečené, nie suché.