Tento recept na domáce kuracie gyros sa môže pochváliť obrovskou chuťou v niekoľkých jednoduchých krokoch. Gyro noc, vyrobená zo zmesi korenia s dokonalou rovnováhou byliniek, dymu, tepla a vône, si môžete užiť v pohodlí svojho domova! Budete nadšení svojim vlastným výtvorom.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg kuracích stehien (bez kostí a kože)
Na marinádu
- 120 ml gréckeho jogurtu
- 30 ml citrónovej šťavy
- 30 ml červeného vínneho octu
- Lyžica mletej rasce
- 30 ml olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- Lyžica sušeného oregana
- Lyžica údené papriky
- ½ lyžičky mletej škorice
- Lyžička soli
- Lyžička korenia
Na servírovanie
- 4 pita chleby
- 60 ml tzatziki omáčky
- ½ červenej cibule (nakrájané na tenké plátky)
- 75 g cherry paradajok (rozpolených)
Postup
- Zmiešame si všetky prísady na marinádu do veľkej misy
- Pridáme kuracie stehná, misu zakryjeme a dáme ju na 1-4 hodiny do chladničky
- Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
- Plech na pečenie vyložíme roštom na pečenie
- Kurča na mriežku vyskladáme a pečieme 15–18 minút, kým okraje nezačnú byť chrumkavé
- Kurča potom nakrájame nahrubo na väčšie kusy
- Ohrejeme si pita chlieb po dobu 15-20 sekúnd v mikrovlnnej rúre alebo ich opečieme jednotlivo na suchej panvici na stredne vysokú teplotu
- Do chleba vložíme časť kurčaťa a navrch pridáme tzatziki, cibuľu a paradajky
- Pokrm ihneď podávame
Pre väčšiu chrumkavosť tohto receptu na kuracie gyros bez toho, aby sa kura vysušil, môžete rúru prepnúť na režim grilu a mäso grilovať po dobu 2–3 minút na záver.