Tento recept na domáci pita chlieb sa ľahko pripravuje, pretože vyžaduje iba niekoľko ingrediencií, ktoré už možno máte doma po ruke! Vypracujte veľmi jednoduché cesto, nechajte ho vykysnúť a zažite čaro čerstvého, teplého, dokonale nadýchaného domáceho pita chleba.
Čo budeme potrebovať
- 300 g hladkej múky
- 130 g gréckeho jogurtu
- 120 ml vody
- 3 lyžice olivového oleja
- Lyžica cukru
- Lyžička suchého aktívneho droždia
- Lyžička soli
Postup
- Múku, cukor, droždie a soľ dáme do misy
- Pridáme vodu, jogurt a olivový olej
- Všetko premiešame, a akonáhle sa cesto spojí, rukami ho v mise zľahka prehnite, kým sa dobre nezapracuje
- Misu prikryjeme a cesto necháme hodinu kysnúť (nijako výrazne nevykysne)
- Cesto vyklopíme na dobre pomúčenú pracovnú plochu
- Krátko ho znova prehniteme a vytvarujeme do bochníčku
- Bochník nakrájame na šesť rovnakých kusov
- Každú časť vyvaľkáme, na placku
- Pokiaľ je cesto lepivé, pridáme ďalšiu múku
- Jednotlivé plátky pita uchovávame oddelené mastným papierom a prikryté vlhkou utierkou
- Rozpálime si veľkú nepriľnavú panvicu, ktorú vymažeme trochou olivového oleja
- Pitu vyprážame na vysokú teplotu, niekoľko minút z každej strany, kým nebude pekne sfarbená dozlatista
- Jednotlivé plátky chleba uchovávame v teple alebo ich pred podávaním opekáme na panvici alebo grilujeme v rúre, aby sa ohriali