Máte najradšej maslové sušienky? Urobte si ich poctivo a po domácky. Navyše s farebnou polevou budú vyzerať naozaj skvele a budú tak slávnostne zdobiť váš stôl.
Ingrediencie na sušienky
- ½ hrnčeka masla
- 1 hrnček cukru
- 1ks vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu (môžete nahradiť kvalitným vanilkovým cukrom)
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
- 2 hrnčeky hladkej múky
Ingrediencie na polevu
- 3 hrnčeky práškového cukru
- 2 lyžice sušených bielkov (môžete nahradiť 2 väčšími bielkami)
- ¼ hrnčeka vody (ak použijete čerstvé bielky, vodu nepotrebujete)
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- potravinové farbivá
Postup
- Pomocou elektrického mixéra miešajte vo veľkej mise maslo a cukor, kým zmes nie je ľahká a nadýchaná. Pridajte vajcia a vanilku.
- Znížte otáčky na minimum a vsypte prášok do pečiva a soľ. Postupne pridávajte múku, kým cesto nie je dôkladne premiešané.
- Vytvorte z neho guľu a tesne ju obaľte do potravinovej fólie. Doprajte jej minimálne hodinu v chladničke, pokiaľ nie je pevná. Ideálne ju nechajte v chlade odpočívať celú noc.
- Rúru predhrejte na 175 °C. Plechy vyložte papierom na pečenie.
- Cesto vyberte z chladničky a počkajte 5-10 minút.
- Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkajte tenké cesto. Pomocou vykrajovačov v tvare vajcia vytvorte malé vajíčka. Zo zvyškov opäť podplácajte guľu, vyvaľkajte ju a pokračujte vo vykrajovaní.
- Pečte 8-10 minút podľa hrúbky cesta. Nechajte asi minútu vychladnúť a potom sušienky presuňte na mriežku, aby úplne vychladli.
- Na polevu zmiešajte sušené bielky a práškový cukor. Pridajte vodu a vanilkový extrakt a miešajte ručným mixérom na stredné otáčky, pokiaľ zmes nebude hladká. Pokiaľ bude poleva veľmi hustá, pridajte vodu, pokiaľ bude príliš tekutá, dodajte cukor.
- Rozdeľte polevu do niekoľkých mištičiek a zafarbite ich vybranými potravinovými farbivami. Nezabudnite na to, že pokiaľ použijete tekuté farbivá, bude to mať vplyv na konzistenciu polevy, prípadne potom pridajte cukor.
- Pomocou zdobičky naneste polevu na sušienky. Pokiaľ budete pridávať druhú vrstvu v bielej alebo inej farbe, počkajte pred ďalším zdobením aspoň hodinu, aby už nanesená poleva dobre stuhla.
Baví vás piecť? Vyskúšajte niektoré z našich cukroví na Veľkú noc . Užite si sladké pečenie na sviatky jari!