Typickou dobrôtkou pre sviatky jari je jednoznačne mazanec, o ktorom by sa dalo hovoriť ako o jednom z hlavných symbolov českých Veľkej noci. Pripravte si toto veľkonočné pečivo podľa nás.
Ingrediencie
- 2 a 1/2 hrnčeka (330 g) polohrubej múky
- 1/2 hrnčeka (120 ml) vlažného mlieka
- 2/3 kocky rozpusteného nesoleného masla (70 g)
- 2 žĺtky
- 2 lyžičky sušeného droždia
- 1/3 hrnčeka (65 g) kryštálového cukru
- 2 polievkové lyžice (35 g) hrozienok
- 1 – 2 lyžičky vanilkovej esencie alebo 1 vrecko vanilkového cukru
- 2 lyžice (35 g) lúpaných mandlí
- čerstvo nastrúhaná citrónová kôra z 1/2 – 1 citróna
- štipka soli
- rum na namáčanie hrozienok (cca 4 – 5 lyžíc)
Ingrediencie na dokončenie
- 1 vajce
- 1 – 2 hrsti lúpaných mandlí
Postup
- Deň pred samotným pečením namočte hrozienka do rumy a zakryte tanierikom.
- Následne preosejte múku do veľkej misy, uprostred vytvorte jamku a do nej dajte sušené droždie, lyžičku cukru a zalejte to polovicou vlažného mlieka.
- Jemne premiešajte s trochou múky, aby sa vytvorilo riedke cesto. Potom misu zakryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť po dobu 30 minút.
- Po vykysnutí pridajte vlažné rozpustené maslo, zvyšné mlieko, cukor, žĺtky, vanilku, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru a uhneťte hladké vláčne cesto.
- Po vypracovaní pridajte do misy nasekané mandle s namočenými hrozienkami a taktiež do cesta zapracujte. Rum z hrozienok odložte bokom.
- Hotové cesto zakryte a dajte na teplé miesto ďalších 30 minút kysnúť.
- Plech vyložte papierom na pečenie a cesto v tvare bochníka položte na plech. Nechajte ešte hodinu kysnúť.
- Po poslednom kysnutí vytvorte na vrchu krížik pomocou ostrého noža.
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Počas pečenia rozklepnite vajcia, pridajte rum z hrozienok a vidličkou vyšľahajte. Potrite celý povrch mazanca, posypte mlátkami mandlí a pečte po dobu 30 minút.
- Po upečení vyskúšajte špajľou. Pokiaľ je na špajli nalepené cesto, nechajte ešte 10 minút piecť.
- Potom vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.