Zdravšia verzia tohto retro šalátu je tu! Vychutnajte si kombináciu jogurtu a kyslej smotany na doma robenom plátku chleba. Garantujeme vám, že inak ho už jesť nebudete!
Čo budeme potrebovať
- 500 g mäkkej salámy (šunkovej)
- 8 kyslých uhoriek
- 75 g hrášku z konzervy (alebo mrazený)
- Červenú cibuľu
- 250 g bieleho jogurtu
- 200 g kyslej smotany
- 5 lyžíc horčice
- Štipka soli
- Štipka korenia
Na chlieb
- 420 g hladkej múky
- 2 lyžičky droždia v prášku
- 2 lyžičky soli
- 360 ml studenej vody
Postup
- Pre tento recept na pochúťkový šalát začneme prípravou domáceho chleba
- Do veľkej misy zmiešame múku s droždím a soľou
- Zmes zalejeme studenou vodou a zľahka premiešame
- Zapracujeme všetku múku, tak aby sa všetky premiešali s vodou
- Cesto bude lepiť
- Z prepracovaného cesta v mise vytvoríme bochník, ktorý zakryjeme potravinárskou fóliou
- Cesto necháme na teplom mieste 2-3 hodiny kysnúť (pre lepší výsledok viď TIP)
- Veľký plech do rúry zľahka poprášime múkou
- Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu a rozpolíme ho na dve časti
- Tie prepracujeme a vytvarujeme z nich buď chlebové bochníky alebo dlhé bagetové šišky
- Vytvarované cestá položíme na pomúčený plech a prikryjeme utierkou
- Takto ich necháme odpočívať ďalších 45 minút
- Počas tohto času si dáme predhriať rúru na 220 stupňov a začneme pripravovať našu zdravú verziu šalátu
- Šunková mäkká saláma a kyslé uhorky nakrájame na malé kocky
- Cibuľu taktiež nakrájame na malé kocky a sparíme vriacou vodou
- Pokiaľ používame mrazený hrášok, tak ho k cibuli nasypeme a necháme ho spoločne s cibuľou 30 sekúnd povariť
- Hrášok s cibuľou potom scedíme a pridáme ich k saláme a uhorkám
- Premiešame a pridáme horčicu
- Postupne vmiešavame jogurt s kyslou smotanou
- Všetko spoločne premiešame a ochutnáme
- Podľa potreby osolíme a okoreníme, pokojne pridáme ešte trochu horčice
- Šalát preložíme do servírovacej misy a dáme odpočinúť do chladničky, aspoň na 1 hodinu
- Nakysnuté bochníky pred samotným pečením zľahka nožom narežeme
- Potom bochníky umiestnime do predhriatej rúry na stredný rošt
- Pečieme ho 20-25 minút, kým nám kôrka nezačne zlátnuť
- Že je chlieb upečený spoznáme podľa dutého zvuku, ktorý vydáva, keď naň poklepeme
- Chlieb z rúry vyberieme a pred krájaním ho necháme aspoň 5 minút odpočívať a vychladnúť
- Finálny produkt podávame s domácim upečených chlebom
Okamžite môžeme pokračovať krokom číslo 8, ale pre bezkonkurenčne najlepšiu chuť a textúru chleba odporúčame nechať vykysnuté cesto oddýchnuť v chladničke po dobu najmenej 12 hodín až 2 dní. Väčšinou cesto nechávam odpočívať v chladničke cca 18 hodín a až potom pokračujem krokom číslo 8.