Chcete domácu klobásu? Ale neviete, ako si ju pripraviť? Práve pre vás sme si pripravili skvelý recept na túto lahôdku, ktorú si ihneď môžete zavariť.
Budete potrebovať
- 1 kg zverinového mäsa
- 1 kg mletého bravčového mäsa
- 2 lyžice soli
- 1 lyžička cukru
- 1 1/2 lyžice feniklových semien – popraskané semienka
- 1 lyžička koriandra
- 1 dcl studenej vody
- 1 ½ lyžice kájenského korenia
- 1 lyžička nasekaného rozmarínu
- nálev alebo vodu
- zaváracie poháre s viečkami
- zavárací hrniec
Postup prípravy
- Zverinu a bravčové mäso vložte do mrazničky a nechajte ho tam asi hodinu.
- Mäso po hodine vyberte a nakrájajte ho na 2 centimetrové prúžky.
- Zmiešajte suché prísady a nasypte ich do mäsovej zmesi, prikryte a vráťte do mrazničky asi na 30 minút.
- Medzitým si pripravte mlynček na mäso s jemnou šajbou.
- Zmes vyberte z mrazničky a pomeľte ju na mäsovom mlynčeku.
- Do mäsa a korenia pridajte studenú vodu a premiešajte rukami.
- Takto pripravenú zmes začnite plniť do bravčových čriev.
- Vložte klobásy do udiarne na 4 hodiny pri 75 stupňoch.
- Akonáhle máte hotovo, nechajte klobásy vychladnúť a oddýchnuť.
- Pripravte si zaváracie poháre, ktoré riadne sterilizujte.
- Klobásy do pohárov natlačte, avšak dávajte pozor, aby išli dobre vytiahnuť.
- Zalejte ich rozpustenou masťou – až po okraj.
- Nechajte masť vychladnúť.
- Akonáhle masť stuhne, vložte poháre do zaváracieho hrnca – skladajte ich ďalej od seba, nech nepopraskajú.
- Sterilujte na 90 stupňov jednu hodinu.
- Po vychladnutí poháre uložte na tmavé a chladné miesto.