Pokiaľ máte zavárací hrniec, jednoducho si brusnice zavarte v ňom podľa nášho návodu.
Budete potrebovať
- brusnice
- cukor
- korenie
- zaváracie poháre
- zavárací hrniec s teplomerom
Postup prípravy
- Brusnice opláchnite a preberte.
- Nachystajte si požadovaný počet pohárov na zaváranie a sterilizujte ich.
- Do väčšieho hrnca dajte brusnice a cukor.
- Zmes varte pomaly – pokiaľ brusnice nezískajú potrebnú sklovitosť.
- Potom ich vytiahnite – pomôže vám sitko
- Šťavu ešte varte ďalších 6 minút – pridajte do nej korenie – škoricu s klinčekmi (badiánom).
- Brusnicami naplňte zaváracie poháre a prelejte ich uvarenou šťavou, ktorú ste nechali vychladnúť.
- Starostlivo zaviečkujte a vložte do zaváracieho hrnca.
- Skladajte ich asi 1 centimeter od seba – zalejte ich vodou tak, aby boli celé vo vode.
- Varte 20 minút na 80 stupňov.
- Po vytiahnutí ich obráťte viečkom dole a nechajte vychladnúť.
- Skladujte v temnom a chladnom mieste.