Brusnicová horčica
Toto luxusné dochucovalo je príjemne kyslasté a šťavnaté a perfektné sa hodí napríklad do morčacieho sendviča alebo k rôznym údeninám. Je to tiež skvelý darček!
Budete potrebovať
- 1 šálka červeného vínneho octu (najmenej 5% kyslosti)
- ⅔ šálky žltých horčičných semien
- 1 šálka vody
- 4 šálky brusníc
- ¾ šálky hnedého cukru
- 2-4 papričky habanero
- 2 lyžice medu
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1 lyžička morskej soli
- 3 lyžičky korenia – horčica
Postup prípravy
- V malej miske zmiešajte ocot a horčičné semená.
- Nechajte odležať, misku nechajte zakrytú, kým semená neabsorbujú celý ocot – asi 4 – 8 hodín, alebo cez noc.
- Pripravte si zaváracie poháre a viečka.
- V stredne veľkom hrnci zmiešajte brusnice a vodu.
- Priveďte pomaly do varu, potom znížte plameň a nechajte prebublávať – kým väčšina brusníc nepopraská – asi 20 minút.
- Potom pridajte hnedý cukor a pokračujte v miernom ohrievaní, za občasného miešania, kým sa tekutina nezredukuje na sirup – asi 10 – 15 minút.
- V kuchynskom robote s kovovou čepeľou zmiešajte naložené horčičné semená ( s akýmkoľvek zvyšným množstvom octu ), papriku habanero a medom.
- Celá zmes by mala byť dobre nasekaná – mala by mať zrnitú štruktúru.
- Potom k zmesi pridajte viac vody, 1 lyžicu zakaždým, keď sa zmes javí príliš suchá.
- Potom zmes dajte do misy a po malom množstve začnite pridávať korenie, soľ a mletý zázvor – záleží na vašej chuti.
- Akonáhle budete s chuťou spokojní, zmes priveďte za stáleho miešania do varu.
- Horúcu zmes nalejte do pohárov a poriadne ich zaviečkujte.
- Nechajte ich ešte variť vo vriacom kúpeli po dobu 10 minút.
- Po vychladnutí uskladnite.