Pripravte si tento kompót z lesných čučoriedok a majte tak v zime zásobu žahouru. Skvele sa hodí nielen ako poleva na knedle, ale aj do palaciniek, ovsených kaší a iných sladkých raňajok. Zaváranie v rúre, ľahko a jednoducho.
Ingrediencie
- 1 kg lesných čučoriedok
- 1 l vody
- 1 lyžička kyseliny citrónovej
- 300 g krupicového cukru
- 150 g želírovacieho cukru
Postup
- Najprv čučoriedky dôkladne preberte od lístkov a preperte ich vlažnou vodou. Potom nechajte odkvapkať.
- Do hrna nalejte liter vody, cukry (krupicový a želírovací) a kyselinu citrónovú.
- Postupne zahrievajte a za stáleho miešania rozpúšťajte cukor.
- Potom do nálevu pridajte čučoriedky a asi 5 minút povarte.
- Rúru rozohrejte na 100 °C.
- Do hlbokého plechu dajte čistú utierku a na nej nalejte niekoľko centimetrov vody.
- Kompót začnite plniť do čistých zaváracích pohárov. V pohároch by ste mali mať asi 2/3 čučoriedok a zvyšok doliaty iba nálevom z nich.
- Poháre pevne zatvorte viečkom, postavte hore dnom na utierku v plechu a dajte do rúry sterilizovať pri teplote 85 ° C po dobu 15 minút.
- Po 15 minútach kompóty vyberte a nechajte vychladnúť. Uchovávajte v tme a chlade.
Premýšľate, čo s nimi ďalej? Prinášame vám skvelé recepty s čučoriedkami na každú príležitosť!