Tento spôsob zavárania má dve fázy – najskôr si mäso predpripravíte (zničíte baktérie) a druhý deň varíte mäso do konca. Je to jednoduché a budete mať mäso pripravené na horšie časy.
Budete potrebovať
- surové mäso – akýkoľvek druh
- mäsový vývar – záleží na druhu mäsa
- masť – na vymazanie pohárov
- zaváracie poháre
Postup prípravy
- Pripravte si zaváracie poháre, ktoré riadne sterilizujte.
- Medzitým si dajte variť mäsový vývar – pokiaľ budete zavárať bravčové mäso, použite vývar bravčový – nechajte vychladnúť.
- Mäso očistite, zbavte šliach, kostí, tuku (malé množstvo ponechajte).
- Potom ho nakrájajte na požadovanú veľkosť, nasoľte, oprite a vložte do chladničky na 24 hodín.
- Ďalší deň vymažte zaváracie poháre masťou.
- Poháre musia byť čisté a suché.
- Mäso vkladajte natesno do pohárov a podsypávajte trochou soli.
- Do ¾ pohárov nalejte studený mäsový vývar.
- Zaviečkujte a vložte do zaváracieho hrnca tak, aby sa poháre nedotýkali.
- Podlejte ich do ⅓ pohárov vodou a varte na 98-100 stupňov hodinu.
- Poháre nechajte vychladnúť do ďalšieho dňa.
- Druhý deň opakujte to isté varenie – hodina na 98 – 100 stupňov.
- Po uvarení pohára vytiahnite a otočte dnom nahor na utierku.
- Nechajte vychladnúť, poháre popíšte a uskladnite.
Bravčové mäso môžete naložiť nielen surové, ale aj napríklad pečené. Inšpirujte sa našimi receptami na zaváranie bravčového mäsa , vďaka ktorým to pre vás bude hračka!