Nestíhate? Vyskúšajte túto machovú tortu s tvarohom pečený na plechu, ktorý zvládnete raz dva. Nielen, že je jednoduchý, ale aj si na ňom všetci pochutnáte!
Ingrediencie na cesto
- 200 g polohrubej múky
- 50 g mandľovej múky
- 150 g čerstvého špenátu alebo špenátového pretlaku
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- 3 ks vajec (izbové teploty)
- 130 g cukru krupica
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 80 ml oleja
- šťava z 1/2 citróna
- štipka soli
Ingrediencie na náplň
- 500 g tvarohu vo vaničke
- 200 g kyslej smotany
- 280 g stužovača tvarohu
- brusnicová marmeláda (alebo ríbezľová, jahodová,…)
Postup
- Nechajte rozmraziť špenát, odkvapkajte a vytlačte prebytočnú tekutinu. Potom rozmixujte na jemné pyré. Čerstvý špenát umyte, vytlačte vodu a tiež rozmixujte na jemnú kašu.
- V mise zmiešajte múku s kypriacim práškom, potom vsypte aj mandľovú múku a múčnu zmes nechajte bokom.
- Do inej misy dajte žĺtky (oddelené od bielkov – tie si schovajte), šťavu z citróna, vanilkový extrakt, olej a špenátové pyré. Prešľahajte, aby sa všetko spojilo.
- Bielky vyšľahajte so štipkou soli do polotuhej konzistencie. Potom prisypávajte cukor a šľahajte do tuhého snehu.
- Nakoniec všetko zmiešate dohromady – špenátovú zmes so sypkými surovinami a nakoniec vmiešajte sneh z bielkov.
- Vzniknuté cesto nalejte na vymastený a múkou vysypaný plech a pečte vo vopred vyhriatej rúre pri 180 ° C po dobu 10-15 minút.
- Po upečení nechajte vychladnúť a medzitým si pripravte krém.
- Zmiešajte tvaroh, kyslú smotanu a stužovač. Všetko šľahajte asi 5 minút.
- Vychladnutý korpus rovnomerne rozrežte na dva pláty. Vršok korpusu zrežte do roviny a odrezky si dajte bokom. Prvý plát potrite džemom a polovicou tvarohového krému. Navrch krému položte druhú časť korpusu a opäť potrite krémom.
- Vrch buchty posypte rozdrobenými odrezkami, ktoré ste si schovali. Hotovú tortu dajte uležať do chladničky a podávajte.