Zdravá špenátová torta v štýle torty krtko, ktorá bude nielen chutiť, ale aj baviť vďaka svojmu neobyčajnému vzhľadu. Inšpirujte sa!
Ingrediencie na korpus
- 160 g listového špenátu
- 1/2 hrnčeka kokosového mlieka
- 4 ks vajec (izbové teploty)
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- sladidlo alebo cukor podľa chuti
- 300 g jemnej mandľovej múky
- 30 g kokosovej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 1 lyžička jedlej sódy
- 2 ks bielkov (našľahaných)
Ingrediencie na krém
- 500 ml smotany na šľahanie
- 250 g mascarpone
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ovocie na ozdobu
Postup
- Najprv predhrejte rúru na 170 °C. Špenát umyte a vytlačte prebytočnú vodu, aby cesto nebolo príliš vlhké.
- Špenát rozmixujte s kokosovým mliekom, cukrom a vajcami do hladkého krému.
- V mise zmiešajte múky a kypriaci prášok so sódou. Potom do misy prilejte špenátové pyré, vanilkový extrakt a premiešajte.
- Vo vedľajšej mise vyšľahajte bielky do snehu a opatrne do cesta vmiešajte. Vzniknuté cesto dajte do formy a pečte 45-55 minút. Skúste špajľou, či je hotové.
- Hotový korpus nechajte vychladnúť a potom pomocou lyžice vydlabte tak, aby zostal korpus asi 1 cm vysoký a okraje o niečo vyššie. Urobíte takú ohrádku na krém.
- Korpus zarovnajte nožom, odrežte hnedé a pripálené strany, aby bol zelený. Odrezky a vydlabané kúsky si dajte bokom.
- V mise vyšľahajte smotanu do tuha. Vedľa si zmiešajte mascarpone s vanilkovým extraktom a potom opatrne vmiešajte aj šľahačku. Dajte odležať do chladničky.
- Tortu dokončíte tak, že do vydlabaného korpusu naukladáte čerstvé ovocie, naň navrstvíte krém, ktorý vytvarujete do tvaru kopčeka/krtkovej hrudy. Tú potom posypete rozdrobenými vydlabanými kúskami a opatrne pritlačíte ku krému.
- Takto hotovú tortu dajte asi na hodinu do chladničky a potom podávajte.