Ak chcete upiecť tortu, ktorá je ľúbivá a naozaj vynikajúca, inšpirujte sa týmto receptom. Vytvorte umelecké dielo vhodné napríklad na slávnostnú udalosť!
Ingrediencie na korpus
- 400 g hladkej múky
- 3 lyžice kakaa holandského typu
- 1 lyžička jedlej sódy
- štipka soli
- 115 g zmäknutého masla
- 2 ks vajec
- 275 g cukru krupica
- 250 ml rastlinného oleja
- 250 ml cmar
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžičky bieleho vínneho octu
- červené potravinárske farbivo, podľa oka
Ingrediencie na krém
- 300 g zmäknutého masla
- 200 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- 300 g mascarpone (alebo tvarohu)
- čerstvé ovocie na ozdobu (jahody, ríbezle, čučoriedky, černice, maliny…)
Postup
- Predhrejte si rúru na 170 °C. Dve tortové formy vyložte papierom na pečenie.
- V mise zmiešajte múku, kakao, jedlú sódu a soľ. Premiešajte a dajte bokom.
- V inej mise ušľahajte maslo s cukrom a vanilkovým extraktom do peny. Pridajte jedno po druhom vajci a znova dobre šľahajte. Potom vmiešajte ostatné tekuté prísady – cmar, olej, vínny ocot a potravinárske farbivo.
- Do tekutých surovín pomaly primiešajte suché ingrediencie a riadne premiešajte. Vzniknuté cesto rozdeľte do dvoch pripravených tortových foriem a dajte piecť na 25-35 minút. Skúste špajľou, či je cesto hotové.
- Po upečení nechajte 10 minút chladnúť vo formách, potom vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým si v mise vyšľahajte maslo s vanilkovým extraktom, štipkou soli do peny, potom pridajte práškový cukor a miešajte asi 5 minút. Potom primiešajte mascarpone.
- Korpus zarovnajte, aby bol povrch rovný a odrezky si dajte bokom, budete ich potrebovať na zdobenie.
- Oba korpusy rovnomerne rozkrojte, aby ste získali štyri pláty.
- Prvý plát potrite tenkou vrstvou krému, priklopte druhú časť a opäť potrite krémom. Potom položte dva zvyšné pláty a taktiež potrite vrstvou krému.
- Navrch torty rozdrobte odrezky, ktoré ste si schovali. Taktiež môžete rozdrobeným korpusom ozdobiť aj boky torty pre ešte krajší vzhľad. Nakoniec navrch torty položte čerstvé ovocie a máte hotovo.