Vychutnajte si nielen počas jesenných dní túto lahôdku z jedného pekáča. Príprava je ľahké a chute sú delikátne! Kombinácia kuracieho mäsa, sezónnej zeleniny, jabĺk a slaniny je neodolateľná.
Ingrediencie
- 5 kuracích stehien s kosťou a kožou
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 a 1/2 lyžice červeného vínneho octu
- 3 strúčiky cesnaku, nasekaného
- po 1 polievkovej lyžici nasekaný čerstvý tymián, šalvia a rozmarín
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1 veľký batát (asi 450 g), neolúpaný, nakrájaný na 2 cm kocky
- 500 g ružičkového kelu, nakrájané na polovice
- 2 stredné červené jablká, zbavené jadrovníka a nakrájané na polmesiačiky s hrúbkou asi 3/4 palca
- 2 cibule šalotky, olúpané a nakrájané na plátky hrubé asi 2 cm
- 4 plátky údenej slaniny, nakrájané na 2,5 cm kúsky
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate, na ozdobu (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 230 stupňov Celzia.
- Dajte 2 lyžice olivového oleja, červený vínny ocot, cesnak a bylinky do uzatvárateľného vrecka.
- Pridajte kura, dochuťte soľou a korením, potom vrecko uzavrite a zmesou masírujte kura tak, aby sa bylinky rovnomerne rozložili.
- Dajte bokom a nechajte chvíľu odpočívať.
- Rozložte sladké zemiaky, ružičkový kel, jablká a šalotku na plech s rozmermi 45 x 33 cm.
- Pokvapkajte zvyšnými 2 lyžicami olivového oleja, potom premiešajte a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Rozotrite do rovnomernej vrstvy.
- Kuracie stehná položte na vrstvu zeleniny/jabĺk.
- Oddeľte všetky kúsky slaniny, ktoré by mohli byť zlepené, a potom posypte slaninou zmes zeleniny a jabĺk.
- Pečte v predhriatej rúre, kým kura a zelenina nezozlátnu, asi 30 – 35 minút.
- Grilujte počas posledných niekoľkých minút, aby bolo kura krásne zlatisté a chrumkavejšie.
- V prípade potreby ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte teplé.
Vychutnajte si tiež šťavnaté kuracie mäso pripravované v alobale 5x inak. Je to delikatesa!