Jemná sladká buchta

Jemná sladká buchta

Tento mazanec má tú výhodu, že sa s cestom pracuje na výbornú. Táto sladučká pochúťka vykúzli úsmev na perách nielen vám, ale aj vašej rodine a priateľom. Čo poteší je univerzálnosť cesta, vďaka čomu môžete meniť príchute podľa chuti.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 hrnček teplého plnotučného mlieka
  • 1 lyžička aktívneho suchého droždia
  • 1/4 hrnčeka teplej vody
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 – 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžička soli
  • 2 vajcia
  • 4 a 1/2 hrnčeka hladkej múky (niekedy až 5 hrnčekov)
  • 1/2 hrnčeka rozpusteného nesoleného masla
  • Trochu mlieka na potretie
  • Hnedý cukor na posypanie

Na polevu:

  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1 – 2 polievkové lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • ¼ hrnčeka opražených nakrájaných mandlí

Postup:

  • Do misy stojanového mixéra dáme teplú vodu. Pridáme droždie, premiešame a zakryjeme čistou utierkou. Necháme cca 5 minút odstáť, pokiaľ kvások nebude peniť.
  • Pridáme teplé mlieko, cukor, vajcia, nasadíme hnetací hák a niekoľkokrát premiešame, kým sa všetko nespojí.
  • Prisypeme 1/3 z celkového množstva múky, soľ a znova zamiešame. Pri nízkej rýchlosti prilejeme rozpustené maslo, vanilkový extrakt a premiešame.
  • Prihodíme zvyšok múky, len párkrát zamiešame, a nakoniec mixér vypneme, misu vyberieme, prikryjeme čistou utierkou a dáme na 15 minút odpočinúť.
  • Potom vrátime misu na stojan, zapneme na strednú rýchlosť a necháme hniesť zhruba 6 až 8 minút, aby nám vzniklo lesklé, hladké a ľahučko lepivé cesto.
  • Hotové cesto preložíme do misky vymastenej maslom či olejom, pretočíme, aby bolo namazané aj z druhej strany a zakryjeme potravinovou fóliou. Dáme na teplé miesto kysnúť asi na 1 hodinu.
  • Pripravíme si plech vyložený papierom na pečenie a cesto vyberieme z misky na pomúčenú dosku. Prehniteme a rozdelíme na 3 rovnako veľké časti.
  • Každú časť vytvarujeme do povrazca s dĺžkou cca 30 cm. Všetky tri povrazy potom oložíme vedľa seba, spojíme ich konce a prepletieme ich, aby vznikol pletenec.
  • Zakryjeme čistou kuchynskou utierkou, aby mohol pletenec ešte 30 minút kysnúť. Potom si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  • Povrch mazanca potrieme mliekom a posypeme hnedým cukrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30 – 40 minút dozlatista.
  • Upečené môžeme ešte poprášiť cukrom.
Glazovaný pletený veľkonočný chlieb k šálke kávy.
Zdroj: https://vintagekitchennotes.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.