Sladko kyslá kombinácia s jemnosťou mascarpone robí túto tortu úplne delikátnou. Citrón celú tortu krásne osvieži a vám ani nedôjde, že ste zjedli už tri kúsky.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 225 g masla (zmäknutého)
- 200 g práškového cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
- 4 vajcia
- 225 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 3 lyžice mlieka
Na krém
- 250 g mascarpone
- 5 lyžíc tučného tvarohu (alebo viac, podľa chuti)
- 2 lyžičky citrónovej šťavy alebo 1 lyžička citrónovej esencie
- Citrónová kôra (na ozdobu)
- Múčkový cukor (na ozdobu)
- Olúpané mesiačiky citróna (na ozdobu)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Pripravíme si tortovú formu, ktorej dno vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom
- Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom
- Pridáme vanilku, vajcia, preosejeme múku a prášok do pečiva
- Zmes dohladka mixujeme a úplného prepojenia ingrediencií
- Postupne začneme zašľahávať mlieko
- Zmes by mala byť ľahko tekutá, možno nebude potrebné použiť všetko mlieko
- Cesto nalejeme do formy a dáme piecť na 25 minút do rúry
- Po vybratí z rúry, necháme korpus 10 minút odpočívať vo forme a až potom ho vyberieme na mriežku na úplné vychladnutie
- Na krém si zmiešame tvaroh s citrónom, ten potom pridáme do mascarpone
- Všetko zmiešame a podľa vlastných preferencií dochutíme
- Vychladnutý korpus rozpolíme na približne dve rovnaké časti
- Vnútornú stranu korpusu potrieme dostatočným množstvom krému a priklopíme druhou polovicou
- Zvyškom krému potrieme vrch torty
- Tortu dozdobíme kúskami citróna, citrónovou kôrou a tesne pred podávaním posypeme práškovým cukrom
Ak neviete čo s prebytkom jahôd a jahodové dezerty už vám lezú aj ušami. Môžete si ich zavariť a uchovať na ďalší rok. Vyskúšajte jeden z týchto osvedčených postupov na zaváranie jahôd a uchovajte ich chuť.