Nechajte sa uniesť receptom, ktorý je plný čokolády a nugátu. Je to ideálny dezert, ktorý sa hodí ako torta na narodeninovú oslavu. Je veľký, je lahodný, dá sa pripraviť pár dní dopredu, pretože uložený v chladničke sa ešte viac rozleží a jeho chuť sa ešte viac zintenzívni.
Čo budeme potrebovať
Na náplň
- 400 g nugátu
- 120 ml smotany na šľahanie
- 120 g práškového cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
- 750 g mascarpone
Na korpus
- 6 vajec
- 100 g cukru kryštál
- 70 g trstinového cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
- 200 g mletých lieskových orechov
- 60 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice kakaa
- Štipka soli
Na ozdobu
- 150 g čokolády na varenie (rozpustené)
- 2 lyžice oleja
- Toffifee
Postup
- Začneme si najskôr pripravovať náplň
- V malom hrnci zahrejeme smotanu a vhodíme nakrájaný nugát
- Ten v smotane ho necháme rozpustiť, miešame, kým sa prísady neprepoja
- Zmes dáme do chladničky a necháme vychladnúť.
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Budeme potrebovať tri 18 centimetrové formičky, alebo korpus upečieme trikrát za sebou
- Formy si vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom
- Vo veľkej mise si vyšľaháme vajcia na vysokú rýchlosť, kým nebudú nadýchané
- Postupne začneme pridávať oba cukry
- Pridáme vanilkový extrakt a miešame
- Vo vedľajšej forme si zmiešame suché ingrediencie ako mleté orechy, múku, prášok do pečiva, kakao a soľ
- Suché ingrediencie budeme postupne pridávať do ingrediencií mokrých, kým nám nevznikne jednoliate cesto
- Cesto si podľa váhy rozdelíme do troch pripravených foriem a pečieme po dobu 30 minút
- Keď sú korpusy upečené, necháme ich na 10 min vychladnúť vo forme a potom ich vyberieme a preložíme na mriežku
- Nugátovú náplň vyberieme z chladničky a pomocou mixéra ju začneme miešať, aby zosvetlila
- Pridáme práškový cukor a vanilkový extrakt
- Postupne začneme pridávať mascarpone a miešame, kým nevznikne nadýchaný krém
- A dáme znova na 30 minút do chladničky
- Jednotlivé poschodia budeme rovnomerne premazávať nugátovým krémom
- Posledné poschodie, jeho vrch, potrieme tenkou vrstvou krému
- Tortu dáme na 30 minút odpočinúť do chladničky
- Potom potrieme celý obvod torty nugátovým krémom, ale necháme si niečo málo na ozdobu do cukrárskeho vrecka
- Na ozdobu rozpustíme čokoládu na vodnom kúpeli a zmiešame ju z olejom
- Necháme ju trochu vychladnúť a potom začneme zdobiť
- Začneme zdobiť od okrajov, tak aby čokoláda po torte stekala
- Potom čokoládu natrieme po celom vrchu
- Tortu znovu vložíme do chladničky, kým čokoláda nestuhne
- Vrch torty dozdobíme nugátovým krémom a Toffifee
- Tortu uchovávame v chladničke, pokiaľ nie je čas servírovať
Najlepšie je si nugátový krém a korpusy pripraviť deň vopred, získajú tak extra vláčnosť.