Pravý Sacher tortu

Pravý Sacher tortu

Pokiaľ dodržíte všetky postupy popísané v tomto recepte, bude pre vás odmenou lahodný čokoládový zákusok, ktorý bude chutiť skoro ako z cukrárne Café Sacher Wien. (Píšeme skoro, pretože originálna receptúra torty je už skoro po 200 rokov držaná v tajnosti.)

Na korpus

  1. 130 g horkej čokolády (min. obsah kakaa 55 %)
  2. Vanilkový struk (možné nahradiť extraktom z vanilky)
  3. 150 g zmäknutého masla
  4. 100 g práškového cukru
  5. 6 vajec
  6. 100 g cukru kryštál
  7. 140 g hladkej múky
  8. 200 g marhuľového džemu

Na polevu

  1. 200 g práškového cukru
  2. 150 g horkej čokolády (min. obsah kakaa 55 %)

Na ozdobenie

  1. Nesladená šľahačka na ozdobu

Postup

  1. Predhrejeme si rúru na 170 stupňov
  2. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a boky vymažeme tukom a vysypeme múkou
  3. Vo vodnom kúpeli rozpustíme 130 g čokolády s cukrom kryštál
  4. Necháme ju mierne vychladnúť
  5. Vo veľkej mise vyšľaháme zmäknuté maslo s práškovým cukrom a vanilkou
  6. Miešame, kým sa v ceste neobjavia bublinky
  7. Oddelíme bielky od žĺtkov
  8. A do maslovej zmesi vmiešame iba žĺtky
  9. Keď sú žĺtky dobre prepojené s maslovou zmesou, začneme primiešavať rozpustenú čokoládu
  10. Vyšľaháme bielky s cukrom do pevnej konzistencie
  11. Potom opatrne premiešame s čokoládovo-máslovou zmesou
  12. Na vzniknutú zmes preosejeme múku
  13. Všetky ingrediencie opatrne vmiešame
  14. Cesto prelejeme do tortovej formy a uhladíme jeho povrch
  15. Tortu pečieme približne 10 – 15 minút na strednom rošte
  16. Dvierka rúry musia byť mierne pootvorené (na šírku prsta)
  17. Po uplynutí 15 minút rúru zatvoríme a pečieme ďalších 50 minút
  18. Keď je torta hotová, vyberieme ju z rúry a povolíme tortovú formu
  19. Vyklopíme ho na kovovú mriežku a necháme ho 20 minút chladnúť, potom zložíme papier na pečenie a necháme ho úplne vychladnúť.
  20. Tortu rovnomerne rozrežeme na polovicu
  21. Marhuľový džem zahrejeme a rozmiešame dohladka
  22. Potrieme ním obe polovice torty, položíme jednu na druhú a džemom potrieme aj strany torty
  23. Na polevu si pripravíme, do hrnca, 125 ml vody a do nej pridáme práškový cukor
  24. Zmes varíme pri vysokej teplote asi 5 minút
  25. Cukorný sirup zložíme z platne a necháme ho vychladnúť
  26. Čokoládu nakrájame na malé kúsky a postupne zamiešavame do sirupu
  27. Musí vzniknúť hustá poleva
  28. Ešte vlažnú polevu nalejeme na povrch torty a rýchlo ju rovnomerne rozotrieme
  29. Polevu musíme nechať niekoľko hodín tuhnúť
  30. Sacher tortu podávame ozdobenú šľahačkou
Čokoládová torta so šľahačkou a karamelovým cukríkom.
Zdroj: cuisineathome.com

Ak hotovú tortu uložíte na jeden alebo dva dni do chladu chladničky, tak sa jej chuť zintenzívni, a to vďaka marhuľovej marmeláde, ktorá sa vsiakne do korpusu.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.