Jednoduchý pokrm s hubami vám dokáže, že chutný guláš sa urobiť aj bez mäsa. Podávajte ho s cestovinami alebo akoukoľvek inou prílohou a získate tak výdatné jedlo plné živín.
Ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja
- ½ cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 1 červená paprika, nakrájaná
- 1 kg ľubovoľných húb, nakrájaných (na guláš sa najviac hodia mladé tvrdé huby ako suchohríby alebo praváky)
- 1 plechovka (400 ml) nakrájaných paradajok
- 2 hrnčeky zeleninového vývaru
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 1 a ½ lyžičky papriky
- 5 až 6 vetvička čerstvého tymiánu
- soľ podľa chuti
Postup
- Vo veľkej panvici rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja.
- Pridajte cibuľu a opekajte, kým cibuľa nezačne mäknúť, asi 4 minúty.
- Pridajte červenú papriku a restujte, kým paprika a cibuľa nezačnú karamelizovať asi 3 až 5 minút.
- Preložte na tanier a odložte bokom.
- V rovnakej panvici rozohrejte jednu lyžicu olivového oleja.
- Pridajte huby a za občasného miešania varte, kým sa voda, ktorú huby pustili, nezačne odparovať.
- Huby ochuťte soľou a sušeným cesnakom a pokračujte vo varení, kým huby nezmäknú, nezmenší objem a hubová tekutina sa takmer neodparí, ešte asi 5 až 7 minút.
- Pridajte predvarenú papriku a cibuľu, nakrájané paradajky, zeleninový vývar, papriku a tymián.
- Dobre premiešajte.
- Priveďte do varu, prikryte, znížte plameň a nechajte asi 20 minút prebublávať.
- Užite si to!